Hlavní obsah

Štefan Švec: K noze!

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začaly se nám tu šířit pěkné a rozumné metafory o migrantech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Z demonstrace skupiny Zleva proti xenofobii

Článek

Na tuhle jste narazili?

Pokud cizí pes podleze plot, protože ho soused bije, zaslouží nakrmit a ochránit. Pokud podleze, aby mi sežral maso z grilu, zaslouží proutkem přes zadek a odvést zpátky. Pokud podleze, aby pokousal moje děti, zaslouží chytit a utratit. Ani v jednom případě mě náboženství psa nezajímá.

Donald Trump Jr., syn Donalda seniora a Ivanky, takže napůl krajan, sdílel zase na svém Twitteru obrázek s miskou ovocných bonbónů Skittles. To jsou ty, co vypadají trochu jako lentilky. U nich byl komentář: Kdybyste měli misku Skittles a věděli, že tři z nich vás zabijí, dali byste si? To je náš problém se syrskými uprchlíky.

Takže už tu máme uprchlíky jako psy a jako lentilky. Taky o slimácích muslimácích už jste nejspíš slyšeli. Dostávají hodně lajků, protože jejich autoři se nebojí říkat tu skutečnou pravdivou pravdu bez politické korektnosti.

Přesto je naše zásobárna migrantských metafor ještě chudá. Měli bychom se inspirovat dějinami. Černoši se třeba v minulosti často přirovnávali k opicím. O Židech se mluvilo jako o hmyzu a o Tutsiích během války ve Rwandě rovnou jako o švábech. Asi podobně praskali, když jste přes ně přejeli autem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Kdybychom nechtěli opakovat historii, můžeme uprchlíky přirovnat třeba k plevelu – pokud ho neodstraníte, rozleze se všude. Nebo ke gumovým medvídkům – když jsou pod vodou dost dlouho, tak se nafouknou.

Jak jde o to, udělat z nějaké skupiny lidí nelidi, je naše fantazie nevyčerpatelná. Nemusí být ani hnaná zlou vůlí, jsem přesvědčený, že autor citátu o psech chtěl uprchlíkům pomoci. Jenom s nimi holt musíme nakládat tak trochu jako s čokly.

Mimochodem v Británii v posledních pár týdnech zabili na ulici pár Poláků a jednoho Čecha. Nadávali mu přitom do špíny, parazitů, nebo si vystačili s opicí?

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Kdo je pražská kavárna

Jsem spíš čajový typ. A mám rád laskonky. S přáteli v pražské cukrárně ale často debatujeme o tom, kdo to vlastně je pražská kavárna. Všude se o ní mluví....

Štefan Švec: Svět se prý hroutí

„Neexistuje již nic, co by dokázalo zabránit kolapsu americké měny i ekonomiky – svět bude vržen do bídy,“ psal 3. prosince 2004 server Osud.cz. Roku 2008...

Výběr článků

Načítám