Hlavní obsah

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Radši zemřít mladá

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto deset korun denně. Přesně tolik zbude průměrnému českému seniorovi či seniorce na jídlo. Před časem to na základě nejnovějších dat ČSÚ spočítal Radiožurnál. Jde o čtvrtinu penze (průměrný důchod je 13 500 korun). Sto deset korun – jakou pak asi může mít to stravování kvalitu?

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do důchodu se u nás odchází zhruba v 63 letech, ta hranice se ale brzy znovu zvýší (zatím je zastropovaná na 65 letech). V tomto ohledu nejsme nijak výjimeční: věk odchodu do penze postupně posouvá většina zemí Evropy. Společnosti stárnou a důchodový systém je nutné z něčeho financovat. I tak je ale při pohledu na to naše české stárnutí přítomno dost hořkosti.

Drtivá většina společnosti stráví tu nejdelší část života v práci. Často je to práce únavná, ubíjející a špatně placená. Po desítkách let dřiny ale žádné vysvobození nepřichází, jen další koloběh úzkosti, strachu a stresu způsobený ekonomickou deprivací.

Sto deset korun na jídlo; pokud nebydlíte ve svém, tak drahé nájmy; pocit, že jste na okraji společenského zájmu. Jistě, dá se namítnout, že musíte být skromní a nerozhazovat a že jste si měli na stáří našetřit. Ale z čeho? Z těch v Česku tak nízkých mezd? Navíc když jako ekonomicky aktivní spoříme svým dětem, aby mohly normálně žít, a nezřídka podporujeme i své rodiče, aby konec života neměli tak depresivní? Co všechno vlastně člověk ve svém produktivním věku má a musí zvládat, aby panovala obecná spokojenost? A co z toho můžou zvládnout ti, kteří pracují v těch nejhůře placených zaměstnáních nebo v prekariátu?

Běžné vyobrazení „podzimu života“ bývá až romantické. Staří lidé na zasloužilém odpočinku, kdy si konečně můžou dělat, co chtějí. Hodné babičky a dědečkové, kteří mají nepřeberně času, a tak klidně zvládnou třeba i kurz angličtiny. Ať žije stáří!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apolena Rychlíková (1989) je dokumentaristka a publicistka, loni za své salonní sloupky získala Novinářskou cenu.

Jenže realita je tomu obrazu až moc často na hony vzdálená. Je úplně běžné, že důchodci a důchodkyně (ty především, patří k nejohroženějším ve společnosti) nemají třeba na léky. Kde by pak vzali na kulturu a další seberozvoj? A proč vůbec, když jim i průměrnou výší důchodu dáváme tak silně najevo, že si jejich uplynulých aktivních let vlastně nevážíme?

Kdykoliv si uvědomím tíživou realitu českého stáří, objeví se v mé hlavě jedna kacířská myšlenka, posílená i tím, jaké typy prací vykonávám a v jaké době žiju. Je mi totiž jasné, že třeba budoucí vývoj klimatu problémy, které zažívají dnešní důchodci, jen prohloubí. Už dnes to přitom není dobré a ne, nebude líp. Ačkoliv o tom kdejaký politik před volbami mluví, důstojné stáří obyvatel není ničí prioritou. A tak se skoro chce nad vším mávnout rukou a říct si: radši zemřít mladá než poníženě přežívat a obcházet akční slevy v supermarketu. Takhle ten život vypadat nemá. Ani na konci.

Reklama

Související články

Apolena Rychlíková: Sto let ženského hlasu

Červen 1919 byl zlomový pro všechny obyvatelky Československa. Mohly totiž jít poprvé volit. Po letech bojů za přiznání volebního práva i ženám, jež nepatří...

Apolena Rychlíková: O kultuře sexismu

Poprvé jsem výzvu, týkající se hypotetického znásilnění mé osoby, slyšela už v dospívání. Tehdy mě to ani nijak nepřekvapilo. Různé sexistické narážky, drsný...

Sloupek Apoleny Rychlíkové: A najednou hoří

„Kdy se konečně dostaneme na Západ?“ povzdechne si co chvíli smutný středopravý liberál při pohledu na českou společnost. V jeho plánech a snech jsme tam přece...

Výběr článků

Načítám