Hlavní obsah

Když uslyšíš v Cejlu řev. Sloupek Michala Šandy o knize Krvavý Bronx

Právo, Michal Šanda, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na knihu Krvavý Bronx (Host a Druhé město 2020) jsem se vyloženě těšil. Kdy se nenadanému recenzentovi podaří vyřídit si účty hned s tolika nadanými spisovateli najednou?

Foto: archív nakladatelství Host

Krvavý Bronx

Článek

Hodlal jsem napsat, že bossové Miroslav Balaštík (Host) a Martin Reiner (Druhé město) už coby nakladatelé ztrácejí dech, a tak byli nuceni přiživit se na slávě Kateřiny Šedé a jejího oceňovaného projektu Brnox. Všechno je ale jinak, s nápadem udělat povídkový sborník o proslulé brněnské čtvrti ohraničené ulicí Cejl, respektive o její temné stránce a nepravostech v minulosti tam spáchaných, přišel kurátor sbírkových fondů moravských hradů a zámků Michal Konečný, který také sepsal úvodní historiografické pojednání.

Mimochodem v Brnoxu měl také prsty on, a on dal Kateřině Tučkové tip na téma žítkovských bohyní i na poválečné vyhnání Gerty Schnirch – Kateřina už „jenom“ sedla k notebooku a sepsala to.

Pro Krvavý Bronx spojilo síly šestnáct kmenových spisovatelů hostovských (bez Egona) a druhoměstských (přesto prvotřídních). Z hlediska autorského rukopisu je to ovšem každý pes jiná ves. Jaká propast zeje mezi čtivou Alenou Mornštajnovou a třeba takovým divousem Václavem Kahudou. Bohužel musím konstatovat, že i přesto vznikla kniha, kterou není za co strhat, a tak jí chtě nechtě dávám pomyslných * * * * *.

Koncept knihy je takový, že si oslovení autoři mohli vybrat každý podle kořání své duše některý z dobových novinových článků a na jeho základě napsat povídku.

(Devět vyšetřovanců otráveno.) Dne 3. t. m. přišla ženština po selsku ustrojená do budovy zemského soudu na Cejlu v Brně a odevzdala dle pořádku domácího dozorci velkou bábovku, jistému vyšetřovanci z Vranova určenou a hojně cukrem posypanou, která, byvši rozříznuta a prohledána, zdali v ní není nějaká korespondence aneb nějaký nástroj a t. p. ukryt, vyšetřovanci odevzána byla. Tentýž jedl sám z ní a rozdal také několik kusů mezi spoluvyšetřovance své. Brzy však na to dostavilo se u všech 9 inkvisitů silné vrhnutí a kolika. Povolaní lékaři pp. dr. Boner a ranhojič Krejčí shledali ze symptomů otrávení a nemeškali přiměřených prostředků co protijed nemocným předepsati. Jeden z nich onemocněl velmi těžce a prý také již zemřel, kdežto prý druzí vyvázli již z každého nebezpečenství. Prozkoumáním bábovky postaveno na jisto, že netoliko těsto, povidla a mák, nýbrž i cukr, jímž, jak nahoře praveno, bábovka silně posypána byla, smíšeny byly s otruchem. Aby travička vypátrána byla, zavedeno vše v míře co nejrozsáhlejší.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Šanda (1965) je spisovatel.

Jak se dalo očekávat, vybral si takovou bizarnost non plus ultra mlynář mumií Petr Stančík.

Kromě zmiňovaných Reinera, Konečného, Tučkové, Mornštajnové, Kahudy a Stančíka přispěli do knihy svou povídkou Irena Dousková, otec i syn Němcovi, Bianca Bellová, Dora Kaprálová, Štěpán Kučera, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Ondřej Hübl a Petra Soukupová.

Když uslyšíš v Cejlu řev, píchni ho, řízni ho, vem mu krev!

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Michala Šandy: Manon je Motýl

Pro novodobou českou literaturu je Petr Motýl nepřehlédnutelnou personou. Nejde o kvantum sbírek, které od svého debutu v roce 1990 vychrlil. Důležité je, že...

Výběr článků

Načítám