Hlavní obsah

Fejeton Mariana Pally: Pumpa tajči (národu navzdory)

Právo, Marian Palla, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo mě…, ale to už někdo řekl, tak to raději přeskočím. Ovšem potom mě napadlo ještě něco lepšího! Podívám se přímo z verandy na pumpu. Teď!

Foto: Archív Mariana Pally

Cvik Xubu

Článek

Je to obyčejná, zeleně natřená věc a navíc nefunguje. Pokud by na dvoře nestála, trochu by mě to mrzelo, protože po ní stékají během deště kapičky a ta voda jí vyloženě sekne. Stojí tam roky sama uprostřed dvora ve společnosti zubu času a lavóru jako železná lady, bez touhy, a vzpomíná, jak vesele kdysi pumpovala.

Sem tam se na ni nečekaně zadívám, abych ji překvapil, ovšem obvykle překvapím jen sám sebe: Že mě to vůbec napadlo, divím se a kroutím zbytečně hlavou.

Je to maličkost, taková prkotina – nefunkční pumpa! Ale já na prkotiny věřím, podobně jako velbloud, že se někdy napije, nebo zenový mistr, že nic nepotřebuje.

Například sedm kulí v Sarajevu – nebylo jich sedm, nýbrž jen dvě, váhově tedy zanedbatelné množství v řádu gramů. To ta moje pumpa je mnohem těžší, ale válku určitě nevyvolá, i kdyby začala fungovat a dovolily jí to historické souvislosti.

Nemehlo, říkám si, k čemu vlastně jsi?

V jednu chvíli jsem sám sobě dokonce kladl ultimativní požadavky: Buď ji opravíš, nebo vyhodíš!

Foto: Archív Mariana Pally

Cvik Pubu

Naštěstí jsem se ukecal a začal se pomalu s pumpou kamarádit. A nyní (delší významná pauza) jsem na její nefunkčnost i trochu hrdý. Nejenže je těžká a nehýbe se, ona je navíc i pořádně festovní! Klidně se o ni mohu opřít na jakémkoliv místě a nic se nestane.

Tahle vlastnost mě zaujala. Jako ve snu se přede mnou zjevila výkonná pomůcka k různým tělesným exhibicím, a navíc zdarma. Stojí pevně ukotvená, přímo vybízející k cvikům.

Ale k jakým, zaváhal jsem.

Od mládí mám utkvělou představu, že pokud jakýmkoliv způsobem cvičím tělo, deptám tím vlastní mozek, neboť se nemůže rozvíjet a jen se nudí. Objevil jsem proto metodu, ve které se snoubí tajči (několik set let staré bojové umění) s matematikou. Nazývám to provizorně Pumpa tajči a jednou týdně, obvykle ve středu dopoledne, si zacvičím celou sestavu.

Sestava obsahuje tři cviky.

1. Xubu: Zadní noha, na níž spočívají přibližně tři čtvrtiny váhy, je pokrčena v koleni do polovičního dřepu, špička směřuje vpřed stranou. Pravou rukou se držíme držadla pumpy a levou nohu pomalu (jak to jen jde…) zvedáme. Během tohoto cviku se snažíme vypočítat, kolik je sedm set dvacet dva děleno třemi. Pokud si číslo nemůžeme zapamatovat, napíšeme si ho na papírek.

2. Pubu: Hluboký dřep na noze, která je špičkou vytočena vně šikmo vpřed. Levou rukou se držíme držadla pumpy a násobíme pětkou sedmičku pořád dokola.

Foto: Archív Mariana Pally

Cvik Gongu

3. Gongu: Přední noha směřuje špičkou vpřed. Je ohnuta v koleni tak, že kolmice spuštěná z jeho přední strany by se dotkla špičky palce této nohy, případně může být holenní kost kolmo k zemi. Zadní noha zůstává vzadu, stejně jako pravá ruka. Pupek se tiskne k pumpě, aby tělo neztratilo rovnováhu, amozek se snaží spočítat nuly u triliónu.

Blahodárný účinek cviků Pumpa tajči pociťuji čím dál silněji. Jednak jsem se zlepšil v matematice, a navíc se moje stehenní svaly začínají mírně tvarovat.

Člověk by řekl: Prkotina… Ano, ale jaká!

Poslední dobou totiž slýchám naříkat vlastní národ, že se mu nedaří, jak by mělo, a na co všechno má právo a že je to nespravedlivé, protože si to nezaslouží. Národ má samozřejmě pravdu. Naštěstí já národ nejsem, a to mě trochu uklidňuje, protože se mohu bez zábran věnovat Pumpa tajči, popřípadě jiným prkotinám a ten život si trochu užít.

Reklama

Související témata:

Související články

Fejeton Mariana Pally: Jak neposlouchat lidi

Lidé pořád mluví a mluví, ale já je chápu. Kdyby se odmlčeli, na světě by to vypadalo jako u mě doma. A tak všichni mluví, a když usnou, zase se jim zdá, že...

Výběr článků

Načítám