Hlavní obsah

Jiří Žáček: Jak to bylo s neandrtálci

Právo, Jiří Žáček, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho jsme si namlouvali, že neandrtálci vyhynuli proto, že byli hloupější než my, Homines sapientes.

Foto: Zdenko Pavelka, Právo

Jiří Žáček

Článek

Stanisław Lem v knize esejů Sex Wars vychází z mnohokrát ověřené skutečnosti, že neandrtálci měli větší lebky než my, a vyslovuje odvážnou hypotézu: Neandrtálci vyhynuli právě proto, že byli inteligentnější než my. Vyšší inteligence je strategickou nevýhodou, neboť člověka činí méně závislým na ostatních, na kolektivech, davech, hordách – a v lidských dějinách prosperovaly, vítězily a přežívaly právě semknuté hordy průměrných.

To ví přece každá ženská, že výhodnější je být hloupá než chytrá, souhlasí s Lemem moje manželka – proto má inteligentní žena s hledáním kvalitního partnera stokrát víc problémů než primitivní puťka.

A co politika? dodávám já – v té daleko spíš uspěje velkohubý primitiv než pochybující intelektuál; filosof na trůně, jako třeba Masaryk, je pouhá výjimka potvrzující pravidlo.

Plyne z toho nějaké poučení? Jak by ne: Až vás vyhodí ze školy, až vám šéf dá padáka, až vám každý řekne, že jste idiot, nezoufejte – svět patří vám! Hloupá děvčata se šťastně vdají za úspěšné muže, kteří uspějí právě proto, že jsou dostatečně zabednění. A budou-li jejich potomci po rodičích, jejich rod nikdy nevyhyne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám