Hlavní obsah

Písecký festival začne potmě a s klavírem

– Písek
Právo, zbn

Předehru k osmému ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2008 obstará unikátní projekce legendárního němého snímku Fritze Langa Metropolis s živým klavírním doprovodem.

Foto: archív, Právo

Snímek z legendárního filmu Metropolis.

Článek

O ten se postará Rakušan Gerhard Gruber. „V repertoáru má asi 150 filmů. Bohužel se nám nevejde k plátnu velké křídlo, ale i tak nás čeká určitě velký zážitek,“ říká ředitelka festivalu Vladana Terčová.

Více jak dvouhodinový snímek odehraje Gruber na elektrické klávesy. Slyšet ho v akci budete moci ve středu 8. října v osm hodin večer v kavárně U Vavřiny.

Jednaosmdesát let staré sci-fi drama ukazuje na svou dobu geniálními prostředky režisérovu vizi o budoucnosti v roce 2026. Natáčel se dva roky, stál, přepočteno na dnešní peníze, neuvěřitelných 200 miliónů dolarů a objevilo se v něm 37 000 komparsistů. Jedna čtvrtina originálního filmového materiálu byla v průběhu let bohužel ztracena.

Metropolis byl údajně oblíbeným filmem Adolfa Hitlera. Nacisté dokonce nabízeli Rakušanovi Langovi pozici hlavy říšského filmového průmyslu. Režisér ale odmítl a utekl do Ameriky, kde s malou přestávkou žil až do své smrti.

Podobné projekce jsou dnes již spíše výjimečnou záležitostí. Na loňském karlovarském festivalu byl k vidění i k poslechu jiný Langův němý film Pavouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám