Hlavní obsah

Urna s popelem Karla Gotta je stále u rodiny

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučení a vzdávání poct zemřelému Karlu Gottovi skončilo. Nyní jeho fanoušci a zarmoucení blízcí řeší už jen jedinou věc. Kde bude uložena urna s jeho popelem?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

Článek

Po pátečním veřejném rozloučení na Žofíně, kam se přišlo ostatkům zesnulého zpěváka poklonit 49 tisíc lidí, sobotní mši v Chrámu sv. Víta, jíž se zúčastnila zhruba tisícovka zvaných hostů a další stovky lidí sledovaly obřad na obrazovkách na třetím nádvoří Pražského hradu, zamířila rodina do motolského krematoria.

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Karel Gott

Tam byly po posledním krátkém rozloučení hrstky nejbližších ostatky Mistra Karla Gotta zpopelněny a urna předána do rukou manželky Ivany Gottové.

Záznam: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. VítaVideo: Novinky.cz/ ČTK

Na Slavíně jsou dvě volná místa

Podle informací Práva má rodina urnu s popelem u sebe a oficiálně se ještě nerozhodla, kde bude uložena.

Těžko uvěřit, že by měl Karel Gott o svém posledním rozloučení tak jasnou představu, ale o místě, kde bude pohřben, by nerozhodl. Konkrétní lokalitu nejbližší Mistra stále tají.

Časosběrné video zachycuje příval desítek tisíc Gottových fanoušků na Žofín

Karel Gott

Nejpravděpodobnější variantou je vyšehradský Slavín, kde spočinuly na věky největší osobnosti naší historie. Nejbližší Mistrovu bydlišti na Bertramce je ale hřbitov Malvazinky, kde by měl také důstojný prostor.

Záznam: Rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně (letecké záběry z odpoledne 11. října 2019)Video: Novinky

Jak redakce zjišťovala, místa na Slavíně volná jsou. „Laická veřejnost má často pocit, že Slavín je celý vyšehradský hřbitov, tak tomu ale není. Sami jsme si teď volná místa zjišťovali, protože se číslo každý rok mění, v tuto chvíli jsou dvě. Samozřejmě to, zda vyhovují a nakolik jsou krásná a důstojná, je na subjektivním posouzení,“ sdělil Právu Karel Kobliha, ředitel Správy pražských hřbitovů.

Skandál na Gottově pohřbu: ministr Kremlík předběhl frontu, Babiš se zlobí

Domácí

Jde-li o takto prominentní místo k odpočinku, není to jen tak. „V momentě, kdy obdržíme žádost uchazečů, posíláme ji do dvou dnů sedmičlenné komisi složené z odborníků z naší organizace a pražského magistrátu. Ta rozhodne, zda jde o tak významnou osobnost, která si místo k odpočinku na Vyšehradě zaslouží,“ vysvětlil Kobliha.

V případě Karla Gotta tak učinit dosud nemohli. „Dosud jsme od pozůstalých žádost neobdrželi,“ dodal ředitel Správy pražských hřbitovů.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

S umístěním urny na hřbitově na Malvazinkách, který pod správu také spadá, to tak komplikované není. „Tady není žádná komise. Zájemci si vyberou na základě nabídky volných míst. Pak se jen upraví hrobové zázemí a může dojít k uložení ostatků,“ doplnil Kobliha.

Pietní místo na Bertramce 8. říjnaVideo: Novinky

Mezi variantami stále zůstává i ta plzeňská. Tedy uložení ostatků zpěváka do rodinné hrobky jeho rodičů na hřbitově v Újezdu u Svatého Kříže.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Objevily se také spekulace, z nichž by asi nebyli nadšení Gottovi sousedé, že by urna byla uložena přímo na zahradě vily na Bertramce. Ať už zvítězí jakákoli varianta, rozhodně se z prostoru posledního odpočinku Karla Gotta stane místo, kde svíčky jen tak nezhasnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám