Hlavní obsah

Slavík bude zase tvůj. Fanoušci napsali Gottovi před vilou dojemný vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicátý třetí slavík bude zase tvůj, vzkazují fanoušci zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi. Nápis vyskládaný ze svíček zanechali před jeho vilou na pražské Bertramce. Tam i skoro týden po zpěvákově pohřbu dál přibývají svíce a květiny, i když pieta je výrazně menší než ta předchozí, kterou nechalo město zkraje týdne uklidit.

Pietní místo před vilou Karla Gotta 18.10. 2019Video: Novinky

 
Článek

„Navždy uslyšíme tvůj hlas, český 43. slavík bude tvůj zas, národ tě miluje,“ napsali fanoušci Gottovi.

Nápis dominuje pietě před zpěvákovou vilou v Praze na Bertramce, kam i po úklidu, který se tu konal zkraje týdne, dál míří fanoušci se svíčkami, květinami a vzkazy. Zpravidla jsou to ti, kteří to nestihli dřív.

Foto: Novinky

Pietní místo před vilou Karla Gotta (18. října 2019)

Zlatým a později Českým slavíkem byl Gott zvolen celkem 42krát. O tom, že ho lidé stále poslouchají, svědčí mimo jiné to, že jeho poslední klip k písni Srdce nehasnou, který nazpíval se svou dcerou, nastřádal na YouTube od května už přes 22 milionů zhlédnutí.

S eventuálním dalším slavíkem to ovšem nebude tak snadné. Pořadatelé loni anketu zastavili s tím, že si dá „oddechový čas“.

Gott a Bílá věří v návrat Českého slavíka

Kultura

Důvodem byly kontroverze kolem odečtení bodů skupině Ortel a zpěvákovi Tomáši Ortelovi kvůli masovému hlasování organizovanému na Facebooku. Pozměněná podoba by měla více odpovídat současným trendům komunikace i aktuálnímu vývoji populární hudby.

Anketa popularity českých nebo československých zpěváků a skupin byla vyhlašována od začátku 60. let minulého století. Gott, který v té době stoupal na výsluní, získal hned toho druhého - první ročník ovládl Waldemar Matuška - a s drobnými přestávkami ve slavíkovi dominoval i po zbytek kariéry.

Anketa už měla pauzu i na začátku 90. let minulého století. Tehdy skončil Zlatý slavík, aby se po pár letech anketa obnovila jako Český slavík.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odklidili svíčky před vilou Karla GottaVideo: Novinky

Gott, který trpěl akutní leukémií, zemřel 1. října. Poslední rozloučení se konalo minulý týden. Desetitisíce lidí přišly dát zesnulému zpěvákovi hold v pátek na Žofín, v sobotu se pak na Pražském hradě konala mše za účasti rodiny a vybraných hostů.

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Karel Gott

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám