Hlavní obsah

Tržby kin klesly o 80 % v USA a o 70 % v Německu

Novinky, Stanislav Dvořák

Severoamerická kina sečetla roční výdělky, přesněji řečeno ztráty. Tržby v roce 2020 klesly o 80 % ve srovnání s předešlým rokem. Pouhých 2,278 miliardy dolarů inkasovala za rok všechna americká kina.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

V Kalifornii bylo omezeno i natáčení filmů a seriálů, kina jsou zavřená. Ilustrační foto.

Článek

Akční snímek Mizerové navždy vede smutnou tabulku s 206 miliony dolarů, následován historickým dramatem 1917, které v zámoří vydělalo cca 158 milionů dolarů. Animovaný Ježek Sonic, původem z počítačové hry, si vydělal asi 146 milionů a je třetí.

Velké množství amerických kin má pořád zavřeno, premiéry se v roce 2020 rušily nebo přesouvaly na internet. V prosinci už fungovalo jen 40 % kinosálů a v oblasti Los Angeles a New Yorku nefunguje ani jeden.

Podobná pohroma zasáhla i Evropu. Německá kina šla dolů o 70 %, v kasách tak diváci nechali cca 285 milionů eur. Z toho tvoří americké filmy asi 172 milionů. Druhý největší podíl mají německé filmy (cca 85 milionů eur). Komerčně nejúspěšnější z nich byla komedie Simona Verhoevena Nightlife. Z amerických titulů pak nejvíc vydělaly Star Wars: Vzestup Skywalkera, Mizerové navždy a Tenet.

Amy z Teorie velkého třesku s novým seriálem neuspěla. Recenze jsou drsné

Film

Německá kina jsou stejně jako česká nadále zavřená - minimálně do konce ledna. Česká statistika za rok 2020 ještě není k dispozici, ale nemůže se od německé příliš lišit.

Vzhledem ke katastrofální situaci v Evropě a v USA se paradoxně celosvětově nejvýdělečnějším filmem stal snímek z Číny, odkud koronavirus přišel. Kina jsou tam otevřená. Vlastenecký válečný snímek Osm set měl tržby cca 470 milionů dolarů.

RECENZE: Ufňukaný George Clooney se trápí v dlouhé a nudné sci-fi

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám