Hlavní obsah

Tereza Ramba: Amerikánka se mnou prošla všechno

V pražském kině Aero si odbyla premiéru filmová podoba divadelního představení Amerikánka. Vznikala v době pandemie. Hodně štěstí jí v úterý večer mimo jiné popřály hlavní představitelky její divadelní verze: Tereza Ramba a Eliška Křenková. Netradiční projekt je nominovaný na Českého lva v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Premiéra Film Divadlo ve filmu: AmerikánkaVideo: Novinky

 
Článek

„Amerikánka se mnou v posledních letech žije. Byla se mnou v divokých svobodných letech, v době, kdy jsem se zamilovala, kdy jsem otěhotněla, porodila své první dítě,“ uvedla Tereza Ramba, jež se o roli od začátku „dělí“ s Eliškou Křenkovou.

Ve skutečnosti hrají jednu postavu, Emu Černou.

Kniha Amerikánka. Autorem je Tomki Němec

„Tenhle příběh se dá hrát všude, taky proto, že lidi, kteří teď před vámi stojí, jsou v podstatě blázni... Byla situace, že Eliška nemohla chodit, tak jsme to hrály v sedě. Nebo situace, kdy jsem porodila dítě, měla lehkou laktační psychózu, nechtěla jsem od něj odejít. Viktor proto navrhl, že nám postaví takový pultík, abych mohla mezi hraním i kojit...Ten bude za stěnou,“ pokračovala Ramba a dodala: „My s Eliškou jsme obrovské kamarádky, ale na jevišti to někdy skřípe. Já jsem typ herečky, která hraje to, co právě cítí. Eliška je zase ta, co má ráda pořádek, je ráda, když dodržím alespoň něco, co jsme nazkoušely.“

Příběh z ulice

Emin příběh objevil Viktor Tauš, režisér původně divadelního představení, doslova na ulici. V dobách, kdy žil jako pražský bezdomovec, se tam potkal s dívkou, která mu vyprávěla o svém dětství v dětském domově, u pěstounů a v pasťáku v 80. letech, v socialistickém Československu.

Foto: Tomki Němec

Amerikánka. V divadelním představení vynikly výkony Terezy Ramba a Elišky Křenkové.

Zažívala tam bití, nezájem, ovšem také lásku od lidí, které tam potkávala. Po celou tu dobu věřila, že ji a její dva bratry rodiče původně neopustili, ale že máma onemocněla a táta žije ve Spojených státech. Právě tahle myšlenka jí pomáhala vše přežít.

Pražskou O2 arenou zněly písničky z Amerikánky. Diváci zůstali doma

Kultura

Zlomem v uměleckém vyprávění je pak její útěk z pasťáku na podzim 1989, kdy se dostala až do Ostravy. Tam na jednom náměstí pochopila, že svoboda, po níž tak prahla, konečně přišla. A teď jí už nic nebrání v tom rodiče začít hledat...

 Nově bude film

„Amerikánka se mnou žije 22 let. Koncem února začínám natáčet film,“ řekl Novinkám.cz ke svým dalším plánům Tauš.

Do pražského Aera pak v úterý pozval všechny, kteří mu na jeho umělecké cestě s projektem pomáhají. Vedle hereček také mimo jiné jednu filmařskou legendu, střihače Aloise Fišárka.

Pavla Beretová: Ano, budu Amerikánka. Viktor Tauš začíná natáčet úspěšnou divadelní hru

MFF KV

S ním v minulosti opakovaně spolupracoval, za zmínku jistě stojí dva úspěšné televizní projekty: Zrádci a Vodník.

Foto: Milan Bureš

Petr Ostrouchov při koncertu písni z Amerikánky v O2 areně.

Tauš příběh vedle divadla zpracoval i v jiných formách. Mimo jiné do knihy, představení se během pandemie hrála přímo v ulicích, případně v jiných, netradičních prostorách. Filmová podoba divadelního představení je podle něj poděkování těm divákům, kteří divadla - často zavřená - neopustili ani během pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám