Hlavní obsah

Rusové odletěli točit první hraný film ve skutečném vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-19, jejíž posádku tvoří vedle profesionálního kosmonauta Antona Škaplerova ruský filmařský tým - herečka Julija Peresildová a režisér Klim Šipenko. Začala tak práce na prvním hraném filmu ve skutečném vesmíru. Natáčet se bude na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), ale Šipenko nevyloučil, že první záběry filmu pořídí při letu k ISS.

Foto: Dmitri Lovetsky/Roskosmos, ČTK/AP

Loď Sojuz MS-19 startuje.

Článek

Raketa opustila startovací rampu ve stanovených 10:55 SELČ a záhy dopravila loď úspěšně na stanovenou oběžnou dráhu. Sojuz MS-19 má přistát na orbitálním komplexu po zkráceném letu trvajícím přibližně tři hodiny a 17 minut. Pak bude muset filmařská posádka ještě dvě hodiny počkat, než se jí otevře průchod na stanici.

Peresildová a Šipenko letí na ISS, aby natočili vesmírné drama se zatím pracovním názvem Výzva. Půjde o příběh lékařky, která nemá vůbec nic společného s vesmírem, ale okolnosti ji přinutí letět na oběžnou dráhu, aby zachránila kosmonauta. Filmový štáb má natočit zhruba 35 až 40 minut promítacího času.

Herečka a režisér stráví na oběžné dráze dvanáct dní, z nichž deset má být pracovních. Na Zemi se dvojice vrátí 17. října v kosmické lodi Sojuz MS-18 společně s kosmonautem Olegem Novickým, který je na ISS od dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám