Hlavní obsah

RECENZE: Sviňa. Film o kauze Kuciak je oficiálně „fiktivní“

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský snímek Sviňa Mariany Čengel Solčanské a Rudolfa Biermanna upozorňuje, že postavy jsou „fiktívne“, ale téměř každý český divák pochopí, o kom je. Podobnost s kauzou Kuciak je očividná.

Trailer v k filmu SviňaVideo: CinemArtCZ

 
Článek

Hlavními hráči dramatu ze slovenské politické bažiny jsou podnikatel, umaštěný mafián kolotočářského typu se zlatým řetízkem a panděrem a politik, který je za peníze ochotný k různým dohodám. Do toho vstoupí mladý novinář, nadšený z možnosti rozbourat slovenský mafiánský polosvět.

Politik na začátku příběhu vystoupí ze strany a založí si vlastní. S finančními zdroji od mafiána hladce vyhraje volby, ale nedokáže dodržet dohodu, že mafiána už nebude nikdy obtěžovat policie ani novináři. Ovládnout celou zemi, každého jednotlivého investigativce, se prostě nedaří.

Z filmu Sviňa.

Ve vedlejší dějové linii se pak otevírá další panoptikum – mafiánova přítelkyně provozuje escort servis pod pláštíkem ústavu pro narušené nezletilé dívky. Jedna z nich brzy prchá, snaží se kontaktovat novináře a informovat o zločinech v ústavu.

Sviňa je na slovenské poměry vcelku dobrý film. V rozumné stopáži rozehraje hlavní motivy, vypráví srozumitelně, nenudí a nevypadá úplně lacině. Nabídne i řadu atraktivních exteriérů, akční kameru. Až příliš časté sexuální scény jsou sice trochu směšné, ale to se dá odpustit.

Jozef Vajda je jako mafián mimořádně slizký (co vypadá přehnaně, může být ve skutečnosti slovenská realita), Marko Igonda jako politik spíše průměrný – mlčenlivý „drsoň“, který moc neprojevuje emoce. Vedoucí ústavu je silnější postava, Diana Mórová skutečně budí odpor jako prolhaná až psychopatická paní, která shání politikům nedobrovolné prostitutky.

Příběh má svižný rytmus, přesto nejde o přelomové dílo. Scénář nabídne vše, co čekáte, ale nic, co by překvapilo. Místy je až polopatický. Význam filmu dodává jeho aktuálnost, jenže ta je současně i jeho problémem. Chybí odstup od látky a možná i to, že film chce vyprávět hodně věcí současně, nadšení trochu brzdí. Nakonec je tu i fakt, že jsme podobné příběhy mockrát viděli i četli.

Celkové hodnocení: 65 %

U soudu s obžalovanými z vraždy Kuciaka vypovídali experti Europolu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám