Hlavní obsah

RECENZE: Šťastný nový rok 2: Dobro došli! Ale kam až?

Po dvou letech se vracejí hrdinky slovensko-českého filmu Šťastný nový rok scenáristky Adriany Kronerové a režiséra Jakuba Kronera. Dvojka má podtitul Dobro došli, který se dá vysvětlit snad tím, že autoři přesunuli postavy z Tater do Chorvatska.

Šťastný nový rok 2: Dobro došli Video: Falcon

 
Článek

A protože se pohybujeme výhradně ve společnosti bohatých, poslali je do luxusního hotelu na pobřeží a nešetřili přehlídkou šatů, romantickými pohledy na západy slunce a místním folklórem.

Táňa Pauhofová, Antónia Lišková, Gabriela Marcinková a Zuzana Norisová tedy opět hrají nerozlučné kamarádky, které na začátku filmu vyrazí na silvestrovskou párty. Tam Marek (Ján Koleník) požádá Hanu (Pauhofová) k velké radosti a salvám nadšeného smíchu o ruku, a může se jet k moři na svatbu.

To, co se v dalších sedmdesáti minutách odehrává, je snůška nejapností, napsaných výhradně tak, aby se prezentovaly sponzorské produkty včetně reklamy na nóbl pobyty u moře. Když post ředitelky mezinárodního řetězce hotelů dostane žena, která umí jen slovensky, člověk se ještě napomene, aby nebyl hnidopich.

Když se nový chlap jedné z hrdinek producíruje nahý před kamerou jejího tabletu právě ve chvíli, kdy odběhla od skypování s matkou a jejím partnerem, poprvé, ale zdaleka ne naposled, se za tvůrce zastydí. A když o sobě jeden z manželů opakovaně tvrdí, že je ko*ot, určitě mu to nebude vyvracet.

Ty čtyři jsou opět uječené, exaltované slepice, jejichž jedinou starostí jsou trable s mužskými. Vzájemným objímáním a soucitným nebo zase energickým potřepáváním si ale s těmi tupci samozřejmě poradí.

Chabé režii, která dlí nekonečné minuty u zamilovaných pohledů či rozdováděných skopičin, nepomohli ani herci. Nic než ilustrativní grimasy k dialogům na hranici mentálního postižení ti z prvního dílu ani noví (Dagmar Havlová, Marco Bonini), nepředvádějí.

Herecky obstáli jen Emília Vášáryová a Jiří Bartoška, což bude asi nějak souviset s tím, že jejich postavy ve filmu prakticky nemají co dělat. Ale to by bylo, aby je tam scenáristka nedostala, když oběma luxusní jachta tak nenuceně sluší!

Šťastný nový rok 2: Dobro došli
Slovensko/Česko 2021, 93 min. Režie: Jakub Kroner, hrají: Táňa Pauhofová, Antónia Lišková, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová a další

Hodnocení: 10 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám