Hlavní obsah

Proti Woodymu Allenovi demonstrovali zaměstnanci nakladatelství

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Woody Allen nechtěně vyvolal unikátní událost - američtí zaměstnanci nakladatelství Hachette Book Group ve čtvrtek demonstrovali proti autorovi, kterého mají vydat.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

Článek

Vydání memoárů slavného režiséra dostává tragikomický rozměr, ne nepodobný jeho vlastním scénářům. Zaměstnanci protestovali proti jeho knize, kde líčí celý profesní život a podává i svůj pohled na údajné obtěžování adoptivní dcery Dylan, které mu nikdy nebylo prokázáno.

„Respektujeme a chápeme úhel pohledu našich zaměstnanců, kteří se rozhodli vyjádřít své obavy ohledně této knihy. Zapojíme je do široké diskuze na toto téma při nejbližší příležitosti,“ uvedlo nakladatelství Hachette Book Group v prohlášení pro tisk. Demonstrace se mělo zúčastnit asi 75 lidí.

Adoptivní dcera Dylan pak demonstrantům na twitterovém účtu poděkovala. „Jsem neuvěřitelně ohromená a vděčná za solidaritu, kterou dnes ukázali zaměstnanci  @HachetteUS a @littlebrown. Z hloubi svého srdce děkuju,” uvedla.

Toxická osoba

Nakladatelství zveřejnilo záměr vydat Allenovu knihu 7. dubna pod názvem Apropos of Nothing. Vyvolalo tím bouřlivou reakci jeho syna Ronana Farrowa, který u Grand Central Publishing (divize Hachette Book Group) loni vydal knížku Catch and Kill, kde popisoval obtíže, kterým čelil, když se zabýval obviněními slavných postav filmového světa jako Harvey Weinstein nebo Woody Allen.

„Byl jsem zklamaný, že jsem se z tiskových zpráv dozvěděl, jak můj vydavatel Hachette přijal memoáry Woodyho Allena poté, co je jiní velcí vydavatelé odmítli, a toto rozhodnutí skrýval přede mnou i vlastními zaměstnanci, zatímco jsme pracovali na Catch and Kill, knize o tom, jak se mocní muži včetně Woodyho Allena vyhýbali zodpovědnosti za sexuální zneužívání,“ uvedl a dodal, že vydavatelství Hachette nekontrolovalo fakta v Allenově knize.

Woody Allen se stal kvůli obviněním toxickou osobou. Někteří herci začali vracet honoráře za jeho filmy a snímek Deštivý den v New Yorku dva roky nikdo nechtěl uvést. Distributor Lucky Red pak situaci vyřešil tím, že snímek uvedl alespoň v Evropě. Stejně tak většina firem nechtěla vydávat jeho memoáry.

Reklama

Výběr článků

Načítám