Hlavní obsah

Pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou verzi příběhu lyžařů Hanče a Vrbaty natočil režisér Tomáš Hodan. Odehrává se v Krkonoších v roce 1913. Jak se chystaly historické kostýmy a make up, zachytilo video z natáčení.

Poslední závod: Kostýmy

 
Článek

Příběh se odehrává před 1. světovou válkou v pohraničí. Krkonoše měly značný podíl německy hovořícího obyvatelstva, tehdy ale žilo víceméně v klidu, za Rakouska-Uherska se národnostní třenice řešily spíše jen slovně.

Foto: Punk Film

Marek Adamczyk jako Emerich Rath.

Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař a Emerich Rath byl německy hovořící sportovec, který se pravidelně zúčastňoval českých závodů. Když vypukla vánice, Hanč zůstal na trati sám. Našel ho Rath, který se ho snažil zachránit, bohužel marně. Později byl v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát.

Hanč se stal legendou, ale po 2. světové válce se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil. Rath byl z příběhu vymazán.

Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků

Kultura

Celý jeho životní příběh byl neobvyklý. Český Němec, který neuznával nacionalismus, se věnoval současně fotbalu, atletice, plavání, ragby, zápasu, pozemnímu i lednímu hokeji, boxu, lyžování, kanoistice, rychlobruslení. Dvakrát startoval na olympijských hrách.

Patřil k nadšeným příznivcům trampingu, v roce 1929 si otevřel obchod se sportovními, tábornickými a trampskými potřebami. Po 2. světové válce nemusel do odsunu, protože schovával uprchlého žida.

Poslední závod: Líčení.

Komunisté ho ale následně obvinili z propagace „amerikanismu“, protože ve svém obchodě prodával trampské vybavení. Zabavili mu majetek a odsoudili ho do vězení. Skončil jako bezdomovec.

Sudetský tulák. Za tajemstvím 500 let starého dolu v Krušných horách

Kultura

Poslední závod Tomáše Hodana vstoupí do kin 24. března.

Poslední závod a móda.

Reklama

Výběr článků

Načítám