Hlavní obsah

Němci nám ukradli formát, zlobí se režisér filmu V síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Vít Klusák obvinil německou televizi RTL, že ukradla koncept dokumentu o sexuálních predátorech V síti a natočila velmi podobný.

Foto: Aerofilms

Tři dospělé ženy vystupují v dokumentu V síti jako dvanáctileté dívky. Anežka Pithartová, Tereza Těžká a Sabina Dlouhá (viděno zleva)

Článek

„Právě jsme zjistili, že nám německá televize RTL ukradla V síti. Upoutávku na (pondělní) večerní uvedení ve 20.15 zveřejnili pouze 24 hodin předem. Schválně kolik společných rysů odhalíte!,“ uvedl na sociální síti Klusák, který film natočil s Barborou Chalupovou.

Německý pořad Angriff auf unsere Kinder (Útok na naše děti) se mu zdá velmi podobný, o případných právních následcích by ovšem musel rozhodnout soud.

Na kauzu jako první upozornil veřejnoprávní iRozhlas.cz, který uvedl, že tvůrci dokumentu už chystají proti RTL právní kroky. Jiní němečtí producenti je dříve oslovili a chtěli formát vyvézt nejen do Německa.

Foto: Petr Horník

Režisér dokumentu V síti Vít Klusák (vlevo) se raduje z Českého lva.

„Byli jsme osloveni jednou německou distribuční společností, která chce originální film V síti uvést do kin. Je k tomu všechno nachystáno, kvůli pandemii to ale bylo zastaveno. Dokonce byl film i předabován do němčiny, abychom přilákali mladší publikum. Byli jsme osloveni i německou produkcí stát se světovým prodejcem formátu filmu. Chtěli nás zastupovat nejen pro německý trh, ale pro celý svět. Jsou z toho nešťastní. Originální formát tím totiž ztrácí na hodnotě,“ řekl iRozhlasu Klusák.

RTL také projevila zájem snímek koupit, ale když si prohlédli pracovní screener, už se neozvali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám