Hlavní obsah

Marvel představuje novou partu, do kin vtrhli Eternals

Iron Man, Strážci galaxie, Captain America: První Avenger, Thor, Spider Man, Black Widow a mnohé, mnohé další. Celkem pětatřicet celovečerních filmů a přes 2 600 hrdinů a padouchů spojuje jediné slovo – Marvel. Ve čtvrtek vstoupila do českých kin další marvelovka s názvem Eternals a fanoušci se mají na co těšit.

Trailer k filmu EternalsVideo: Falcon

 
Článek

Proslulé americké televizní a filmové studio Marvel produkuje především filmová zpracování komiksů a všechny tyto filmy a seriály se odehrávají ve fiktivním světě MCU (Marvel Cinematic Universe).

V novém dobrodružství Eternals se představí desítka superhrdinů, kteří se do této chvíle na plátnech kin neobjevili. „Eternals jsou tu ovšem už od pradávna,“ říká Angelina Jolie, představitelka bojovnice Theny. „Příběh vypráví o jejich příchodu na naši planetu a o jejich vztahu s lidmi od samého počátku civilizace. Jsou u toho, když se lidstvo vyvíjí, takže se průběžně mění, stejně jako se mění lidé. Je to rasa nesmrtelných mimozemšťanů, kteří sestavili tým na ochranu lidstva.“

Když se za tajemných okolností objeví zrůdná stvoření zvaná Devianti, o kterých se Eternals do té doby domnívali, že jsou jen dávnou vzpomínkou, musí hrdinové znovu spojit své síly a lidstvo před hrozbou ochránit.

Ze Země nomádů k Eternals

„Film Eternals je výpravný a velkolepý příběh, který se odehrává v průběhu mnoha tisíciletí a představuje rozmanitý tým superhrdinů,“ láká producent Kevin Feige a zdůrazňuje: „Ačkoliv navazuje na tradice našeho filmového světa, představuje současně jistou revoluci a figuruje jako předehra pro to, co nás v budoucnosti filmového světa společnosti Marvel čeká.“

Předchozí film Číňanky Chloé Zhao Země nomádů dostal loni Oscara za nejlepší film a ona sama za režii. Nyní představuje dílo z docela jiného soudku, než byl dokumentaristicky natočený skvělý snímek o většinou starších lidech, kteří si za svůj domov zvolili karavany a za životní styl naprostou svobodu. Svět superhrdinů je žánrově na jiné filmové planetě, nicméně Zhao tvrdí, že důležité myšlenky mu nechybí.

„Moje původní vize se dá shrnout úvodní pasáží z básně Williama Blakea Proroctví nevinnosti: ‚Celý svět v zrnku písku zhlédnout a nebe v polní květině, na dlani sevřít nekonečnost a věčnost v pouhé hodině.‘ Blake tím chtěl říct, že významy a nekonečnou krásu vesmíru můžete najít i v těch nejtriviálnějších věcech na Zemi a v těch nejintimnějších lidských chvílích,“ říká režisérka.

Zachytit se prý snažila obojí – něco tak velkolepého, jako je stvoření slunce, i tak intimního, jako je šepot milenců. „Chtěli jsme najít způsob, jak tyto okamžiky mohou existovat bok po boku, a využít je k prozkoumání našeho vztahu k planetě, vesmíru a sobě samým,“ dodala.

Foto: Falcon

Snímek z filmu Eternals.

V kostýmu superhrdinky

Jolie si režisérčiny práce velmi cení. „Film působí velkolepě, má ohromující efekty. Je úchvatný v tom, že deset zcela nových hrdinů bylo třeba vytvořit naprosto od základů, včetně veškerých detailů jejich osobností, minulosti, zkušeností a toho, jakým způsobem bojují. Když jsem film viděla, netušila jsem, jak toho Chloé docílila. Nevěděla jsem, jak to dokázala vyvážit.

Naopak mě nepřekvapilo, jak věrohodně film působil. Velice osobně, emocionálně a lidsky. Jsem přesvědčena, že právě to je její velký dar.“

Převtělit se do superhrdinky znamená mimo jiné obléct poprvé zcela unikátní kostým, který člověka může i zaskočit.

„Byl to zajímavý den, protože když jste sami a oblečete si takový kostým, tak stojíte v přívěsu, díváte se na sebe a říkáte si, co vás to jenom napadlo, že na sobě máte kostým superhrdiny,“ směje se Jolie. „Ale když jsme se pak všichni sešli, tak to na nás udělalo poměrně velký dojem. Pak jsme samozřejmě vtipkovali o tom, kdo půjde za koho v jakém kostýmu na Halloween a jak si ty kostýmy navzájem půjčíme.“

O své postavě Jolie říká, že se necítí v době míru příliš dobře. Neví, jak fungovat jako obyčejná žena, jak se zamilovat nebo jak se s někým přátelit. Ví, jak bojovat. V boji má naprosto jasno, kým je. Ale netuší, jak se bavit na večírku nebo nezávazně komunikovat.

Eternals jsou různorodí – jde o skupinu bojovníků a myslitelů, kteří sdílejí stejnou vesmírnou energii. Ta se v každém z nich projevuje různými schopnostmi. Když spolupracují, tyto schopnosti se navzájem doplňují. „Od ostatních týmů včetně Avengers a Strážců Galaxie se liší tím, že mohou svou energii spojit a vytvořit něco, čemu říkáme Uni-Mind,“ vysvětluje producent Moore.

„Umožňuje Eternals znásobit schopnosti kteréhokoli z nich. Myslím, že když se ujali svého poslání, sestavili tým velice inteligentně tak, aby se v něm nesešlo deset bojovníků, ale ani deset myslitelů, kteří by se nedokázali ubránit. Jejich hlavním cílem bylo, aby byli ve svém poslání úspěšní a pomáhali lidstvu se rozvíjet. Mají proto pětici bojovníků, kteří jsou spíše jakousi zásahovou jednotkou, která si to s Devianty vyřídí v první linii, a na pozadí stojí myslitelé, kteří jsou pro budoucnost lidstva neméně důležití.“

Příběh se odehrává ve dvou časových obdobích. Jedna dějová linie v minulosti, kdy společně fungovali jako skvělý tým a jako rodina, jejíž členové k sobě měli velice blízko. Druhá v současnosti, kdy se celý tým rozpadl a rozdělil, a jeho členové se spokojili s tím, že žijí skrytě mezi lidmi. Teprve narůstající hrozba v podobě Deviantů, kteří opět ohrožují existenci lidstva, znamená, že Eternals musí zapomenout na své neshody a dát se znovu dohromady.

Vyrovnáno není jen genderově

Eternals tvoří spravedlivě pět žen a pět mužů, a podle producentů jde navíc o dosud nejrozmanitější obsazení herci z nejvíce zemí světa.

„Na Eternals je i z hlediska vyprávění zajímavé, že chtěli sestavit skupinu, která by mohla na Zemi žít mezi lidmi,“ říká Moore. „A na Zemi žijí lidé všech společenských vrstev. Někteří lidé se od jiných vizuálně velmi odlišují. Žijí zde lidé všech věkových kategorií. To nám umožnilo sestavit talentovaný herecký tým, jehož členové jsou původem velmi odlišní.“

Ve filmu tak uvidíme vedle Angeliny Jolie Mexičanku Salmu Hayek, britskou herečku s asijskými předky Gemmu Chan, skotského herce Richarda Maddena, další role dostali například Pákistánec Kumail Nanjiani, Afroameričané Brian Tyree Henry a Lauren Ridloff, Ir Barry Keoghan, Jihokorejec Dong-seok Ma nebo Angličané Kit Harington a Harry Style.

Po této stránce tedy nemůže Eternals rozhodně nikdo nic vytknout.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám