Hlavní obsah

Hančova německého kamaráda komunisti vymazali, tvrdí tvůrci dramatu s Hádkem

Herec Kryštof Hádek a režisér Tomáš Hodan začali natáčet Poslední závod, historické horské drama z ”cimrmanovské” éry před 1. světovou válkou, kdy bylo lyžování ještě poměrně výstředním sportem.

Trailer filmu Poslední závodVideo: Bontonfilm

 
Článek

Ten příběh byl už před lety zveřejněn v médiích, většině lidí je ale pořád neznámý. Odehrál se před první světovou válkou v česko-německém prostředí Krkonoš.

Hlavními aktéry byli Bohumil Hanč, nejslavnější český lyžař, a jeho kamarád Emerich Rath, český Němec a vášnivý sportovec, který se věnoval hokeji, fotbalu, veslování, běhu, boxu, kanoistice i lyžím.

Hančovi se stal osudným lyžařský závod v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali a Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, ale nestihl to. Později byl nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který mu půjčil svůj kabát.

„Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Emerich Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec,“ tvrdí tvůrci filmu.

Poctivé exteriéry za mrazu 

Historické drama se má natáčet na autentických místech (Medvědí boudy, Labská bouda, Luční bouda).

„Nechtěli jsme utéct před počasím do ateliéru, věříme, že točit v minus 15˚C na místech, kde se to všechno stalo, se projeví i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ uvedl Hodan.

„Původně jsem chtěl udělat horský survival film. Během studia dobových materiálů mi došlo, že v tomto příběhu se skrývá celá podivnost dvacátého století a začal jsem se více věnovat historickému kontextu. Ve scénáři například hodně řešíme česko-německé vztahy ještě před první světovou válkou,” dodal.

Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách

Kultura

„Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ dodal producent Ondřej Beránek ze společnosti Punk Film.

Vedle Kryštofa Hádka v roli Hanče hrají Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Pavla Beretová, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, Cyril Dobrý a Jan Hofman.

Reklama

Výběr článků

Načítám