Hlavní obsah

Film o Kunderovi je téměř hotov, premiéra snad v dubnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent Miloslav Šmídmajer dokončuje film o nejvýznamnějším žijícím českém spisovateli Milanu Kunderovi. Nazval ho Od Žertu k bezvýznamnosti.

Foto: Bio Illusion

Milan Kundera na plakátu k filmu

Článek

„Práci na adaptaci Nesnesitelné lehkosti bytí považuje za jednu z nejsložitějších, nejspíš vůbec nejtěžší z celé jeho tvorby. Nemohl se opřít o děj a musel do situací převést myšlenky,“ vypráví v dokumentu Jean-Claude Carrière, který nedávno zemřel, o Milanu Kunderovi.

Nutno dodat, že Kundera se sice podílel na scénáři, ale výslednou podobu filmu Philipa Kaufmana Nesnesitelná lehkost bytí považoval za hroznou. Rozhodl se pak navždy zakázat adaptace svých románů. Jean-Claude Carrière byl scenáristou snímku.

„Jean-Claude byl francouzský elegán a gentleman, který plynně přecházel z francouzštiny do angličtiny nebo španělštiny – ostatně dokázal psát ve všech těchto jazycích. Ve společnosti byl spíš tím, který naslouchal a občas něco dodal, než ten, který by měl touhu něco vyprávět. Asi proto, že vyprávěl svými scénáři a filmy,“ tvrdí Šmídmajer.

Milan Kundera věnuje svůj archiv do Česka, převážet se bude na podzim

Kultura

„Nejraději měl pařížské Pigalle, kde bydlel ve vnitrobloku navenek obyčejného činžovního domu. Tam, uvnitř klidné oázy zaplněné stromy, měl velký dům. Návštěvy bral do obýváku nalevo od vstupních dveří, do prostorné místnosti vyzdobené moderním uměním. A pak do restaurace Chez Ami Louis, kam často chodíval na starofrancouzskou kuchyni. Chodíval tam i s Milošem Formanem a na stěnách tam dodnes visí černobílé fotografie majitele, které fotil Forman,“ dodal producent a režisér.

Pokud to bude možné, film vstoupí do českých kin v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám