Hlavní obsah

Festival v Benátkách uvede české Ucho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Ucho, v roce 1969 zakázaný komunisty, uvede ve zrestaurované podobě Mezinárodní filmový festival v Benátkách (31. srpna–10. září).

Foto: Filmové studio Barrandov

Radoslav Brzobohatý ve filmu Ucho.

Článek

Snímek uvedou v sekci Venice Classics a poté Ucho poputuje do kin po celé České republice. O restaurování se postaral Národní filmový archiv.

„Výběr Ucha do sekce Venice Classics považuji za velký úspěch. Každé zařazení filmu do programu takto prestižního festivalu bez ohledu na to, zda jde o film nový či starší, pomáhá k upevnění dobrého jména naší kinematografie ve světě,“ uvedl generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

„Film chceme divákům zprostředkovat v té podobě, jak ho mohli vidět – ale kvůli cenzuře neviděli – diváci už v roce 1969.  Věřím, že se nám to díky odborným kapacitám archivářů a restaurátorů, kteří na digitalizaci pracovali, povede,“ dodává.

Hlavní role hrají Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová, scénář thrilleru napsal Jan Procházka.

Deppova dcera se představí v seriálu s Weekndem

Film

„Scénář jsme psali s Janem Procházkou narychlo a narychlo jsme i točili. Tušili jsme, že nemáme mnoho času. Jan využil znalosti prostředí a postav v aparátu komunistické strany. Měl s nimi osobní zkušenosti a prostřednictvím svého uměleckého vidění a dramatického talentu se dobral silného příběhu,“ vzpomínal režisér Karel Kachyňa.

Film připomíná politické procesy z padesátých let, ale přesná data či reálná jména neuvádí. V letech 1969–1989 patřil k „trezorovým“, tedy zakázaným snímkům.

Festival v Benátkách už dříve uvedl restaurované filmy Zablácené město a Pytel blech (oba v roce 2012), Černý Petr (2017), Extase (2019) a Siréna (2022).

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám