Hlavní obsah

Erotický příběh, falešný kněz a Chlast. Dny evropského filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny evropského filmu (DEF) proběhnou od 16. do 23. 6. 2021 v Praze, Ostravě a Brně. V dalších městech pak v rámci festivalových ozvěn. Nabídnou téměř 50 dramat, komedií i dokumentů.

Corpus Christi trailerVideo: AČFK

 
Článek

K diváckým hitům letošního programu by mohl patřit erotický film Prostě vášeň režiséra Daniella Arbida. Laetitia Doschová a Sergej Polunin se setkali v „provokativním erotickém dramatu“.

Vynikající ohlasy provázejí film Jana Komasy Corpus Christi o falešném knězi. Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost.

Foto: DEF

Polský film Corpus Christi

Chlast je dánský film ozdobený Oscarem. Režisér Thomas Vinterberg a herec Mads Mikkelsen zkoumali, jaké pozitivní účinky může mít neustálá mírná opilost v práci. Skupina středoškolských učitelů si to vyzkoušela v praxi

„I letošní program nabídne vzrušující zážitky a velké množství debutů i novinek renomovaných filmařů, jakými jsou Radu Jude, Gianfranco Rosi anebo Laurent Tirard. Festival zahájíme dramatem Prostě vášeň, jež bylo uvedeno loni v Cannes,” uvedl dramaturg Šimon Šafránek.

Foto: Film Europe

Vinterbergův Chlast

Festival představí evropský film v 6 programových sekcích s širokým tematickým záběrem. Nechybí novinky světových tvůrců ani tradiční sekce hudebních filmů anebo pásmo VR filmů.

Sekce Samotka reflektuje rok s covidem. Hvězdy obsahují aktuální filmy, které natočili světoznámí tvůrci a hrají v nich osobnosti evropského filmu. Sekce Strach a sny propojuje žánry s uměleckým přesahem, sekce Bez rodičů cílí na život teenagerů, Film a hudba nabízí hrané filmy, VR filmy i dokumenty, v nichž hraje výraznou roli rytmus, melodie a hudba a Media: Mezi řádky promítnou kolekci starších, nicméně vzrušujících a napínavých filmů (podpořených evropským programem Media), které vzešly ze stránek románů a povídek.

„V letošním doprovodném programu jsme si připravili hned několik novinek. Osobně se nejvíce těším na rozhovor přední české filozofky Anny Hogenové s moderátorem DEF Lukášem Rumlenou o blahodárných účincích samotky na duševní zdraví, který proběhne po dánském filmu Potíže s přírodou, plném krásných horských scenérií. S estonským snímkem Ti poslední se zas můžeme společně vydat na výlet do laponské tundry, zážitek po filmu umocní Diáky z cest po Laponsku. Pokud máte jako já rádi letní kino, nepropásněte naši exkluzivní projekci švédského hudební komedie Utíkej, Uje, utíkej ve dvoře Betlémské kaple. A jestli se také nemůžete dočkat atmosféry na koncertech, poznamenejte si do diáře datum 18. 6., sejdeme se v Lucerně, kde po filmu Meky vystoupí naživo Miro Žbirka, těším se na viděnou v kině,“ dodala ředitelka DEF Barbora Golatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám