Hlavní obsah

Do kin se chystá dokument Můj otec Antonín Kratochvíl

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce po původně plánované premiéře vstoupí 4. června do kin dokument režisérky Andrey Sedláčkové Můj otec Antonín Kratochvíl. Zachycuje dramatický životní příběh jedné z nevýznamnějších osobností české a světové fotografie Antonína Kratochvíla, jednoho ze zakládajících členů prestižní světové fotografické agentury Sedm (VII Photo Agency) a držitele čtyř ocenění World Press Photo.

Trailer filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

 
Článek

Pátrání po jeho minulosti je zároveň pomyslnou cestou časem po dramatických historických momentech 20. století až do současnosti. Kratochvíl strávil první roky dětství v pracovním táboře ve Vinoři (dnes Praha), kam byl jeho otec s rodinou v padesátých letech vystěhován. V osmnácti emigroval z Československa, kde zanechal svého ještě nenarozeného syna Michaela. A právě tento klíčový moment v Michaelově životě je základním prvkem snímku.

Michael se totiž až do puberty domníval, že jeho otec je mrtvý, aby pak zjistil, že je nejen živý, ale živel a mezinárodní celebrita. V rámci dokumentu natáčení pak společně nafotili také snímky určené pro stejnojmennou výstavu v Leica Gallery Prague, která potrvá do 6. září 2020. Film uvede do kin společnost Aerofilms a bude dostupný také online na iTunes, O2, Aerovodu, DAFilms.cz a dalších platformách.

Foto: Punk Film

Fotograf Antonín Kratochvíl

„Když jsem se poprvé s Antonínem setkala, byla jsem ohromená jeho bouřlivým charakterem. Působil jako lev. Divoký, hlučný, sebejistý. Inteligentní, vtipný, šarmantní. Trochu cirkusák. Provokující. Nikdy patetický. A také dojemný, protože se mi zdálo, že za sebevědomou maskou světáka se skrývá muž, který má strach a překonává ho velkým gestem. Takže jsem si řekla, že bych film ráda dělala, ale budu muset najít klíč, jak ho vyprávět, jak se k Antonínovi dostat a jak interpretovat jeho fotografie,“ říká režisérka o fotografovi, který patří podle časopisu American Photo mezi sto nejzásadnějších osobností oboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám