Hlavní obsah

Do Kašmíru a Ladaku. Indický festival spojí nezávislé filmy i Bollywood

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle tradiční přehlídky bollywoodského filmu se v ČR nově objevuje také Indie-India, festival nezávislých indických filmů. Obecný název Festival indického filmu nyní bude zahrnovat obě akce, vysvětlili pořadatelé.

Foto: Festival indických filmů

Z filmu Hellaro

Článek

Festival nezávislých indických filmů proběhne 28. a 29. února v pražském Kině Pilotů a Festival bollywoodského filmu tradičně v říjnu.

„Jako fanoušky indických filmů nás často mrzelo, že většina diváků z celé bohaté indické kinematografie vnímá pouze Bollywood, a to ještě jako něco podivného, exotického,“ řekl Radim Špaček, umělecký ředitel festivalu.

Bollywood je velký komerční kolos, který podobně jako Hollywood produkuje spotřební romantické a akční filmy pro masy. Má ale specifické rysy, které vyžaduje běžný indický divák. Samozřejmě přesně nezobrazuje reálný život v Indii, stejně jako hollywoodský trhák není popisem reálného života v USA.

Kvůli Trumpově návštěvě se indická policie vybavila praky

Koktejl

„Rozhodli jsme se proto nabídnout divákovi možnost seznámit se s filmy, které doopravdy reflektují současnou indickou společnost a přitom nerezignují na uměleckou kvalitu,“ dodal Špaček.

Oscarový film Parazit uvidí diváci v Česku v černobílé verzi

Film

Festival představí čtyři filmy z různých koutů Indie - Ladak, Ásám, Kašmír a Gudžarát a v nich osudy obyčejných lidí v neobyčejných životních situacích. Kromě silných příběhů, pohledu na skutečný život ve městě i na venkově, unikátních indických tradic a zvyků nabídnou záběry Himálají nebo kutchské pouště. O umělecké kvalitě vybraných filmů (Aamis, Half Widow, Hellaro, Chuskit) svědčí podle pořadatelů řada cen z nejrůznějších festivalů. Více najdete na www.kinopilotu.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám