Hlavní obsah

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se bát? Pokud ano, co si zkusit pustit jeden z těchto deseti klasických hororů? Kultovní snímky jako Psycho, Mlčení jehňátek nebo Osvícení vám zaručí děsivou zábavu na celou noc.

Foto: Paramount Pictures

Janet Leighová v klasickém Psychu (1960)

Článek

1. Mlčení jehňátek

Dvě hodiny režisér Jonathan Demme napíná diváka příběhem o kanibalovi Hannibalovi Lecterovi (Anthony Hopkins), k němuž si do vězení chodí studentka akademie FBI Clarice Starlingová (Jodie Fosterová) pro rady při vyšetřování případu masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Snímek z roku 1990 dostal čtyři Oscary - za nejlepší film, režii, herečku v hlavní roli a herce v hlavní roli.

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

2. Vetřelec

Kultovní snímek se sci-fi prvky natočil v roce 1979 režisér Ridley Scott. Setkáváme se se Sigourney Weaverovou v roli Ripleyové, která poté, co je zabita celá posádka vesmírné lodi, bojuje s děsivou bytostí, jejíž zárodek se dostal na palubu z líhně na neznámé planetě. Snímek získal Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Čtyřicáté výročí Vetřelce studenti oslavili sci-fi hrou, přišla i pravá Ripleyová

Kultura

3. Spalovač mrtvol

Filmovou adaptaci knihy Ladislava Fukse natočil v roce 1968 režisér Juraj Herz. Hlavní roli zaměstnance pražského krematoria Karla Kopfrkingla, který spolupracuje s nacistickými okupanty a se samozřejmostí se zbavuje všeho nebezpečného ve svém okolí včetně členů vlastní rodiny, bravurně zahrál Rudolf Hrušínský. Na scénáři hororu s Herzem spolupracoval autor předlohy Fuks.

10 tipů na filmy s 3D efekty: Avatar, Avengers i TRON

Film

4. Šestý smysl

Osmiletý Cole Sear (Haley Joel Osment) vidí duchy. Psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) se snaží zjistit proč a u toho se dozví i něco o sobě... Film natočil v roce 1999 režisér M. Night Shyamalan. Snímek byl šestkrát nominován na Oscara, ale žádnou šanci neproměnil.

10 akčních filmů, které vás vytrhnou z nudy všedního dne

Film

5. Osvícení

Ve dvouhodinovém minimalistickém hororu režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 exceluje v hlavní roli Jack Nicholson, který ztvárnil roli spisovatele, který se zblázní v opuštěném hotelu. Filmu byla předlohou stejnojmenná kniha Stephena Kinga.

Ewan McGregor v traileru pokračování Osvícení, známého hororu podle Kinga

Kultura

6. Čarodějův učeň

Animovaná pohádka Karla Zemana vznikla v roce 1977. Vypráví kouzelný příběh o Krabatovi, který se dostane do učení k čarodějovi.

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

7. Čelisti

Mistr filmu Steven Spielberg v roce 1975 natočil legendární snímek o obřím žralokovi, který má dodnes za následek to, že se mnozí lidé bojí plavat v moři. Film získal tři Oscary - za zvuk, střih a hudbu.

Žraločí čelisti z pohledu oběti

Koktejl

8. Upír Nosferatu

Film režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua z roku 1922 čerpá inspiraci z příběhu o Draculovi spisovatele Brama Stokera. Klasický příběh o upírovi by měl vidět každý.

10 tipů na filmy o upírech: Drákula a další snímky, kde se pije krev

Film

9. Ti druzí

V tomto filmu vás možná překvapí Nicole Kidmanová v hlavní roli. Postava starostlivé matky dvou dětí bydlící v podivném domě jí velmi sedla. Snímek natočil v roce 2001 Alejandro Amenábar.

10 tipů na snímky o ufonech, vesmíru a nadpřirozených jevech

Film

10. Saw: Hra o přežití

Drama plné dějových zvratů režiséra Jamese Wana mělo premiéru v roce 2004. Netradičně pojatý horor má ještě několik pokračování, ale „jednička“ je nejlepší.

Muž zemřel při sledování hororu, jeho tělo pak zmizelo

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám