Hlavní obsah

Uvedení Sorrentinova filmu Boží ruka bude ozdobou Variací

Novinky, sad

V pátek začíná v Karlových Varech projekt Variace, nová společná kulturní akce organizátorů MFF Karlovy Vary a České filharmonie. Variace v rámci letošního úvodního ročníku nabídnou od pátku 19. 11. do soboty 20.11. mimořádná filmová představení a koncerty.

Karel Och hovoří o filmu Paola Sorrentina

 
Článek

„Rodinný. Spektakulární. Dojemný.“ Těmito třemi slovy charakterizuje umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och nejnovější film italského režiséra Paola Sorrentina Boží ruka. Snímek, který získal na letošním filmovém festivalu v Benátkách Velkou cenu, byl natočen v produkci Netflixu a v rámci Variací bude v předpremiéře uveden exkluzivně na filmovém plátně.

Boží ruka je příběhem sedmnáctiletého mladíka a jeho rodiny, jeho vášně pro fotbal a fotbalovou ikonu Diega Maradonu.

„Talent a filmové schopnosti Paola Sorrentina, pokud jde o filmové vyjadřování, jsou tak úchvatné, že bezesporu patří na velké plátno. A to se týká nejen Boží ruky, ale i například jeho seriálu Mladý papež. Příležitost vidět Boží ruku na velkém plátně několik týdnů před startem na platformě Netflix je jedinečná a doporučuji nenechat si ji ujít,“ říká Karel Och.

Foto: Kviff

Paolo Sorrentino

Sorrentinovy seriály Mladý papež s Judem Lawem v titulní roli a volné pokračování Nový papež s Judem Lawem a Johnem Malkovichem měli diváci možnost zhlédnout na obrazovkách České televize. Film Boží ruka bude uveden v zahajovací den Variací, v pátek v Karlovarském městském divadle a také na dvou projekcích v kině Čas, v pátek 19. 11. a v sobotu 20. 11. od 20 hodin.

„Paolo Sorrentino ve formativním věku jako náctiletý prožil zásadní životní trauma, které ovlivnilo jeho další osobní i tvůrčí život. A jeden z nejoslavovanějších současných filmových tvůrců se rozhodl, že nastal čas tento okamžik přetavit do umělecké formy. To může být velice ošidné, protože jakmile jdete se svou soukromou kůží na trh, můžete snadno sklouznout k laciné sentimentalitě. Ale Paolo Sorrentino je umělec největšího kalibru a i Boží rukou ukázal, proč je tak velký,“ charakterizuje film umělecký ředitel MFF KV Karel Och.

Světově proslulý režisér a držitel Oscara je tvůrcem, který je karlovarskému festivalu velmi blízký. V Karlových Varech byl již v roce 2002 uveden jeho snímek Přebytečný člověk, nejprestižnější domácí filmová přehlídka nabídla mimo další Sorrentinovy filmy rovněž oscarovou Velkou nádheru a snímek Mládí získal v roce 2015 Cenu diváků deníku Právo a stal se zahajovacím snímkem distribučního labelu KVIFF Distribution.

Podrobnosti o programu Variace 2021 najdete na www.kviff.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám