Hlavní obsah

Pátek na Festivalu francouzských filmů přináší snímek Na palubu!

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhým filmem pokračuje v pátek Festival francouzských filmů, který probíhá online na portálu DAFilms.cz každý den od 20.30 hodin. Tentokrát se mohou diváci vydat na prázdninové dobrodružství do jižní Francie s hrdiny poetické komedie Na palubu!. Snímek, který natočil režisér Guillaume Brac, byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a získal tam cenu filmové kritiky.

Na palubu! / À l'abordage. Trailer s anglickými titulky.Video: KVIFF

 
Článek

Film vypráví o síle nečekaného přátelství, plachých romancích a bolestivých ranách, které se v žáru horkého léta buď rychle zahojí, nebo už nikdy nezmizí. A vypráví ho s citem, smyslem pro detail i pro touhy mladých lidí, kteří ještě nevědí, ale už začínají tušit, že život se žije v každém okamžiku doopravdy, nic v něm není nanečisto.

Tři hlavní hrdinové se poprvé setkají na spolujízdě, a není to setkání zrovna nadějeplné. Plachý mladík Edouard na ni totiž pozval dvě slečny, ale vyklubali se z nich tihle dva týpci: zavalitý dobrácký Chérif a užvaněný frajírek Felix, kteří se náramně baví tím, že ho doběhli, když se přihlásili jako ženy.

Nicméně vyrážejí společně směrem na jih, kde chce Felix překvapit návštěvou dívku, s níž prožil kratičký románek. Jede za ní přes celou Francii na dovolenou, kterou Alma tráví s rodinou, a i když Chérif má pochybnosti, Felix věří, že jeho návštěva dívku překvapí příjemně. Což je omyl, kterého už se dopustil mnohý muž a mnohá žena...

V prázdninovém kempu jsou Felix a Chérif v cíli cesty, ale nečekaně zůstává i Edouard, který ve vsi naboural auto, a ukazuje se, že ho musí nechat v servisu, takže je z něj přinejmenším na týden ztroskotanec. V idylických kulisách divoké řeky pak čeká na každého z nich něco úplně jiného, než předpokládali, ale všichni ujdou i pěkný kus cesty k dospělosti.

V pátek stejně jako každý den si diváci mohou pustit také bonusovou část festivalu, která připomene osobnost francouzského producenta a režiséra Artemia Benkiho, který pracoval od začátku 90. let v Praze a letos zemřel. Festival uvede jeho celovečerní režijní debut Sólo, který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku.

Snímek, který vypráví výjimečný a zároveň univerzální příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí, byl vybrán do prestižní sekce L'ACID festivalu v Cannes a získal řadu cen, mimo jiné za nejlepší český film v sekci Česká radost na MFDF Jihlava.

Bonusový program letošního ročníku Festivalu francouzského filmu nabízí po celou dobu také pásmo krátkých filmů sestavené ve spolupráci se společností Unifrance. Krátkometrážní snímky mladých francouzských tvůrců nabízejí pestrý výběr mezi hranou tvorbou, animací, současnými tématy i nadčasovou adaptací novely Guye de Maupassanta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám