Hlavní obsah

Ztracen ve FFFILMu

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio, mé drahé Tokio! Byl jsem tam předloni a hned bych tam letěl znovu, jenom na to mít. Proč musím být drásán tím novým skvělým filmem, který se v tom skvěle šíleném městě odehrává a připomíná mi ho? A proč musím být drásán tím, že je zase pět premiér v jednom dni!?

Foto: Jaroslav Blažek

Rozsvěcení vánočního stromu v Pilníkově

Článek

Ale popořádku: První film, o kterém se zmíním, asi většina z vás bude předem zavrhovat, ale to by byla chyba! Film TORQUE: OHNIVÁ KOLA je inzerován jako "od producenta XXX a RYCHLE A ZBĚSILE", což není lež, ale ne zcela to vystihuje jeho styl a atmosféru. I když má film podobný "macho" scénář (t.j. rychlá kola, krásné ženy, drsní chlapi), jeho režie a herecké výkony jsou ještě mnohem přehnanější (ano, vím že je těžké tomu uvěřit) a kaskadérské scény by byly přehnané i ve videohře (jízda na motorce po střeše jedoucího vlaku patří mezi ty realističtější scény). Vzhledem k tomu, že ho režíroval debutant, nemám tušení, jestli je natolik neschopný, nebo se mu podařila natolik dobrá parodie na akční filmy, ale jisté je, že jsem se opravdu dobře bavil!

Zajímavá je historie vzniku další premiéry tohoto týdne, a to SCARY MOVIE 3. Nemá totiž téměř nic společného s předchozími dvěma díly! Jde samozřejmě opět o parodii, ale místo bratrů Wayansových ji napsali a režírovali tvůrci "klasik" jako PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM nebo TOP SECRET. Styl humoru je tudíž podstatně jiný, mírně "archaický" a příjemně "politicky nekorektní" (což je něco jiného než "fekální"). Prezidenta USA dokonce hraje Leslie Nielsen a bylo to poprvé po mnoha letech, kdy jsem se jeho vtipům v kině znovu smál. Film je parodie na horory (primárně KRUH a ZNAMENÍ), ale i na jiné filmy, které nejsou horory ani nebyly nějak megaslavné (proč proboha zrovna 8 MILE???). Neříkám, že je to tak zábavné jako PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM, ale byl jsem skutečně příjemně překvapen a opravdu hodně jsem se smál. Za zmínku ještě stojí, že spousta vtipů je samozřejmě těžko přeložitelná, ale autor titulků Petr Šaroch se s nimi vyrovnal velmi srdnatě.

NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN je díky kampani Falconu v médiích asi nejviditelnější. A co už také propagovat, když ne velkofilm z občanské války s Nicole Kidmanovou, Renée Zellwegerovou a Judem Lawem? Reklamy ale jako obvykle trochu lžou: Výpravných válečných scén (a výpravných scén obecně) je ve filmu celkem tak deset, maximálně patnáct minut. Naprostá většina dvouapůlhodinového snímku je o tom, jak se dezertér Law vrací napříč Spojenými státy (potkávaje přitom různé komické a/nebo nebezpečné postavičky) domů ke Kidmanové, která je jeho osudovou láskou, i když si zatím dali jenom jednu pusu. Zellwegerová má ve filmu vpodstatě vedlejší roli, objeví se na plátně až někdy v polovině a pomáhá Kidmanové starat se o farmu. Režíroval to Anthony Minghella, který má na kontě třeba ANGLICKÉHO PACIENTA a NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN mi tento jeho opus svou atmosférou velmi připomněl. Velmi dobří herci, velmi pomalé tempo, hodně osudovosti a romantiky. Já nebyl nijak úžasně nadšen ani z ANGLICKÉHO PACIENTA, ale pokud se vám líbil, bude se vám s největší pravděpodobností líbit i NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN.

A na konec jsem si nechal to nejlepší: Film ZTRACENO V PŘEKLADU, jehož žánr bych musel trapně definovat jako hořké romaticko-existencionální komediální drama nebo něco podobného divného...

Bob Harris (Bill Murray) má padesátku na krku. Kdysi býval slavný komik, dnes si přivydělává tím, že natáčí reklamy v Japonsku (více na toto zajímavé téma najdete zde), mezi natáčením sedí v hotelovém baru a chlastá. Charlotte (Scarlett Johanssonová) je mladá dívka a přiletěla do Tokia se svým mladým manželem (Giovanni Ribisi), který zde od rána do večera něco umělecky fotografuje, takže Charlotte od rána do večera buď sedí sama na pokoji nebo se prochází po Tokiu.

A tihle dva se seznámí (především proto, že v jejich okolí není skoro nikdo jiný, kdo by mluvil anglicky) a skamarádí. A to je vpodstatě všechno. Nedojde k žádnému střílení ani honičkám, nedojde dokonce ani k souloži (tedy vlastně dojde, ale k jiné než si myslíte a stejně ji neuvidíte). Je to opravdu jenom film o tom, jak se dva teoreticky velmi nekompatibilní lidé skamarádí, trochu si povídají, jdou se povyrazit do nočního Tokia a možná mezi nimi něco vzplane, i když je jasné, že to nemůže být dále rozdmycháváno.

Film napsala a režírovala Sofia Coppolová (dcera Francise Forda) a za scénář dostala Oscara. Je pravda, že nebylo jednoduché napsat zajímavý scénář podle námětu, který je velmi prostý (viz předchozí odstaveček). Ale spíš oceňuji, jak dobře je to zrežírováno, jakou skvělou atmosféru (velmi pomalou a nahořklou) to má a jak úžasní jsou ova hlavní herci. A celé je to vlastně velice, velice romantické, aniž by to obsahovalo elementy, které k typickým romantickým filmům patří.

Je dost módní (a dost dementní) psát věci jako "tohle si toho Oscara opravdu zasloužilo". Ale pravdou je, že jsem Billu Murrayovi hodně přál, aby byl za svůj výkon v tomhle filmu nějak opravdu významně oceněn. Další podobnou šanci totiž bude těžko mít a u nás téměř nikdo nezná jeho méně komediální role (RUSHMORE, TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA).

Pokud jste to náhodou nepochopili, ZTRACENO V PŘEKLADU doporučuji i pokud náhodou (narozdíl ode mne) nemáte rádi Japonsko a Billa Murraye.

Premiéry týdne

Kromě výše zmíněných filmů má premiéru také (prý velmi dobrá) norsko-švédská komedie POVÍDKY Z KUCHYNĚ - o tom, proč je Ikea Ikeou.

Ve zkratce...

Tak to dopadá, když se špatně koordinují překlady filmů...

Zajímavý rozhovor s režisérem dokončovaného filmu ALIEN VS. PREDATOR (nejen o tom, jak vyhazoval do vzduchu Prahu).

Cena hardwaru a rychlost počítačů roste takovou měrou, že dnes již není problém natáčet megatrikové filmy i jinde než v USA. Díky tomu nás možná čekají velmi zajímavé věci z Francie nebo z Japonska!

Filmové fanouškovské stránky celuloid.cz jsou zajímavé tím, že jde o projekt jednoho z pražských promítačů.

Aby mohl Robert Rodriguez režírovat comicsovou adaptaci SIN CITY společně s jejím autorem Frankem Millerem, vystoupil z americké Asociace režisérů (ta totiž nedovoluje, aby film měl více režisérů)! Část filmu má prý režírovat i Quentin Tarantino.

BEZ KOMENTÁŘE: Neuvěřitelný asi měsíc starý rozhovor: Co zůstává stát Zdeňku Troškovi? (Přece jen komentář: Za ty hlášky o Janu Bradáčovi se Pomeje o několik dní později omluvil.)

Zatímco si Ježíš Kristus vybírá další oběti, Mel Gibson plánuje natočit další biblickou story, něco o "Makabejských" z 2. století př. n. l., prý "je to úplně westernový příběh". Ne, opravdu nechci abyste mi vysvětlovali co to bylo za lidi a jestli byli víc cool než Sedm statečných.

Reklama

Související témata:

Související články

Velký rybí FFFILM

Tento týden nás čeká dokonce pět čekých premiér. Žánry se různí, nechybí komedie, drama, ani vyloženě "weird" podívaná. Především ale musíte všichni vidět...

FFFILM o pitomcích

Tento FFFILM se měl původně celý věnovat partě pitomců, kteří získali obrovskou popularitu tím, že své (velmi nebezpečné) pitomosti natáčejí a vysílají...

Starý dobrý FFFILM

Každou chvíli si stěžuji, že naprostá většina filmů je dnes na jedno brdo a tudíž předvídatelná a nudná. Tento týden se ale dočkáme přinejmenším dvou (a možná...

Výběr článků

Načítám