Hlavní obsah

FFFILM o pitomcích

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento FFFILM se měl původně celý věnovat partě pitomců, kteří získali obrovskou popularitu tím, že své (velmi nebezpečné) pitomosti natáčejí a vysílají v televizi. Pak jsem si ale vzpomněl, že má tento čtvrtek premiéru POSLEDNÍ SAMURAJ, o kterém je nutno se zmínit.

Foto: Josef Zajíc

Z výstavy Dům umění v Ostravě 8.7.2014: DITA PEPE.

Článek

Nejdříve tedy o filmu Eda Zwicka POSLEDNÍ SAMURAJ s Tomem Cruisem v hlavní roli. Ale ten nadpis patří až ke druhé polovině dnešního článku. Tom Cruise je sice scientolog, ale pitomec snad není. Inu, co s tím nadpisem...? Doufejme, že Tom nebude tento týden FFFILM číst. Pokud je někdo z tvůrců tohoto filmu vyslovený pitomec, tak teoreticky snad jen scenárista. Ale o tom až za chvíli.

Kapitán Algren (Cruise) má nepříjemné vzpomínky na americkou občanskou válku, je na dně (vystupuje jako "válečný hrdina" na estrádách) a je mu nabídnut zajímavý džob: Má se vydat do Japonska a zde má pro císaře vycvičit "moderní armádu", jejímž prvním důležitým úkolem je potlačit probíhající vzpouru samurajů. Hned při prvním boji je ovšem nedostatečně vycvičená "moderní" armáda samuraji rozprášena a Algren je zajat a odvezen do vesnice samuraje Katsumota (Ken Watanabe), kde musí přečkat přinejmenším zimu (vesnice je v horách).

Je nutno uznat, že tato zápletka má veliký potenciál. Nejenže nabízí možnost popsat divákovi, jak se člověk z kultury X seznamuje s kulturou Y, ale navíc můžeme nahlédnout do nitra oné kultury Y a zjistit, jak to vlastně tehdy s těmi samuraji bylo - což je v tomto případě skutečně fascinující. Tehdy totiž v Japonsku vládl mladičký císař, fakticky celou zemi ovládali jeho poradci a onen samuraj Katsumoto (dříve císařův učitel) vedl vzpouru proti státní moci pouze z toho důvodu, že chtěl pomoci císaři! Bohužel, tato vrcholně zajímavá zápletka je spíše postranní a většina filmu je o tom, jak se Algren nudí ve vesnici a velmi pomalu mu dochází, že ti samurajové možná nejsou takoví divoši, jak mu všichni říkali.

Problém je v tom, že Cruise, byť není pitomec, je rozhodně narcis a jako producent filmu zřejmě došel k názoru, že by měl být neustále na plátně, což je velká chyba, protože zrovna osobní příběh kapitána Algrena je to nejméně zajímavé, co tenhle film může nabídnout. Ne že by byl vyloženě špatný herec, ale i kdyby byl ještě mnohem lepší herec, jeho postava v tomhle filmu prostě není zdaleka tolik zajímavá, jako... jako jakákoliv jiná postava tohoto filmu.

Dalším (a asi nejvýraznějším) záporem je scénář. Nejde ani tak o toho Cruise v každém záběru, ale především o závěrečnou cca čtvrthodinu, která je skutečně pekelná a v rozporu s... úplně vším. POSLEDNÍ SAMURAJ tak zůstává pouze nenaplněným příslibem toho, čím mohl být. Uvidíme v něm pár působivých bitevních záběrů, můžeme trochu obdivovat život Japonců, můžeme trošku nahlédnout do japonské historie, můžeme poslouchat nadprůměrně kvalitní hudbu Hanse Zimmera... Ale celkově tento film zůstal na půl cesty mezi stoprocentní červenou knihovnou a něčím ambicióznějším.

A teď už o pitomcích...

Seriál televize MTV s názvem "Jackass" (což česky znamená "Pitomec" nebo něco velmi podobného) je o tom, jak se parta normálních mladých mužů (no dobře, jeden z nich je liliput) baví tím, jak dělá pitomce ze sebe či jiných a fyzicky si ubližují způsobem, který muže snadno mít za následek smrt nebo něco horšího. Abyste to dobře pochopili: Ten seriál nemá děj nebo postavy, je to pouze série scének, v nichž si protagonisté navzájem ubližují, dělají si srandu z netušících lidí, případně oboje najednou. Ale tohle není žádné "Napal mě", tohle je jiná úroveň!

Například: Celá partička v obrovském nákupním vozíku vjede plnou rychlostí do obchodu (žádný trik, žádné chrániče):

Nebo: Jeden z hochů zkouší, zda mu malý krokodýl dokáže ukousnout bradavku.

Nebo: Jeden z hochů ze svého zadku odpaluje rachejtli, kterou má druhý hoch špagátem přivázanou k penisu:

Předesílám, že jde občas o velmi detailně promyšlené a komplikované akce a že tyto infantilní sadomasochistické hrátky jsou snímány mnoha (podle potřeby skrytými) kamerami a velmi profesionálně sestříhány. Jak by ne, když jedním z duchovních otců projektu je Spike Jonze, režisér TŘÍ KRÁLŮ, V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE a ADAPTACE! Mám opravdu liberální smysl pro humor, ale v případě "Jackasse" (a jeho ještě brutálnější celovečerní kinoverze) jsem byl místy opravdu na rozpacích, jestli se tomu ještě můžu smát, když si někdo udělá otevřenou ránu na hlavě (a směje se tomu).

Chlapci z Jackass mají nespočet fanoušků a napodobitelů, mnohá děcka se při napodobování jejich taškařic těžce zranila a některá dokonce zabila (přestože v seriálu samozřejmě jsou důrazná varování, aby to nikdo napodobovat nezkoušel). Je velmi snadné tento seriál kritizovat a velmi nevděčné snažit se ho obhajovat. Proto nebudu dělat ani jedno.

A proč o tom vlastně píšu právě teď? Jen chci upozornit, že DVD disk JACKASS THE MOVIE SPECIAL COLLECTORS' EDITION jsem minulý týden ve smíchovském Carrefouru koupil ve slevě za 199 Kč!!! Zřejmě u nás tento fenomén nemá tolik fanoušků jako jinde.

Premiéry týdne

Kromě POSLEDNÍHO SAMURAJE má premiéru veskrze průměrná animovaná Disneyovka MEDVĚDÍ BRATŘI a prý velmi kvalitní novozélandské drama PÁN VELRYB (neviděl jsem). A premiéru má také neuvěřitelně špatný film INKOGNITO s neuvěřitelným hereckým obsazením, jehož hlavní představitel a spoluscenárista Bob Dylan musí být ještě mnohem větší narcis než Tom Cruise. (Pokud chcete znát detaily o tomto teroristickém aktu, doporučuji svou recenzi na Cinemě.)

Ve zkratce...

Scénář čtvrtého INDIANY JONESE, který napsal Frank Darabont (VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) a který se velmi líbil Stevenu Spielbergovi, se prý příliš nelíbil Georgi Lucasovi a rozhodl se ho sám přepsat. Pokud je to pravda, Lucas v mých očích (znovu) o něco poklesl.

Zajímavý a dlouhý rozhovor s Lancem Henriksenem o natáčení ALIEN VS. PREDATOR v Praze.

Spousta nových fotek z Gilliamova filmu BROTHERS GRIMM, natáčeného taky v Praze.

Vypadá to, že Disney je ještě více fucked, než jsem psal předposledně. Chystá se ho totiž koupit (celého sakumprásk se vším) velká kabelová společnost Comcast. Teď se licituje o ceně. Jedná se o takzvaný "hostile takeover", proti vůli předsedy správní rady Michaela Eisnera.

Nečekejte na Petera Jacksona a stáhněte si nového KING KONGa už dnes!

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat FFFILMU (a krále)

No řekněte: Mohli jste si myslet, že dnešní FFFILM bude o něčem jiném, než o třetím PÁNOVI PRSTENŮ? Mohli? Mohli? Nemohli! Ale chybělo jen málo a ještě dnes...

Papežský FFFILM

Tento týden bych se rád zamyslel především nad tím, jak dobře rozumí Jan Pavel II filmům. A také nad tím, zda George Lucas chce vydělat další hromadu peněz,...

Kamenný FFFILM

Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale šel jsem do kina na KAMEŇÁK 2. První díl mi přišel natolik bizarní, že jsem chtěl vědět, jakým směrem se může...

Výběr článků

Načítám