Hlavní obsah

Zmizelí kubánští herci se objevili v televizi, žádají o azyl v USA

Novinky, Stanislav Dvořák

Záhadný příběh dvou zmizelých herců z Kuby, který zaujal minulý týden snad všechna světová média, je u konce. O víkendu se ohlásili v jedné španělsky hovořící televizi v Miami s tím, že žádají o politický azyl.

Foto: ČTK/AP

Nikdo neví, kde Javier Núněz Florian a Anailin de la Rúa de la Torre jsou. Pravděpodobně se ukryli někde v kubánské komunitě v Miami.

Článek

Javier Núněz Florian zmizel s kolegyní Anailin de la Rúa de la Torre v Miami na letišti. Svému producentovi Pérezovi řekli, že se sejdou u odbavovací brány, a když se neukázali, byla zalarmována policie. Ta ale namítla, že musí být pohřešovaní 24 hodin, aby mohla něco dělat.

Když pak producent doletěl do New Yorku, zjistil, že herci měli všechno dlouho naplánované, protože kufry, které nechali v letadle, byly prázdné.

Javier a Anailin měli převzít na filmovém festivale Tribeca, který založil Robert De Niro, ceny za kubánský film Una noche. Ironií osudu jejich film pojednává právě o třech mladých Kubáncích, kteří utíkají z jednoho z posledních komunistických skanzenů na světě. Nejde o ojedinělý případ, z Kuby už utekla celá řada slavných umělců a sportovců.

Přejme jim to, řekl kolega

Na festival dojel jen třetí herec z filmu Daniel Arrechada. Ten si vyzvedl svou prémii 2500 dolarů a vylíčil své smíšené pocity. "Přeju si, aby tady byli, ale... přejme jim to, Javierovi, Anailin a každému. Je to divné. Schází mi.“

Režisérka filmu Lucy Molloyová vyhrála cenu za nejlepší režii, navíc byla oceněna ještě kamera kubánského hitu. Režisérka rovněž vyjádřila lítost, že mladí herci nemůžou sdílet slávu s nimi. "Byl by to pro ně skvělý zážitek. Neozvali se mi. Prostě jen doufám, že se mají dobře a jsou zdraví.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám