Hlavní obsah

Život za podpis v audioknize Vladimíra Körnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v loňském roce spatřila světlo světa zvuková podoba známého románu spisovatele a scénáristy Vladimíra Körnera Zánik samoty Berhof, získala si nemalé uznání u náročnějších audioknižních fanoušků. Do světa byl tenhle titul vypraven opravdu nadstandardně, od vynikajícího hereckého provedení Igora Bareše přes obal až po původní hudbu, která se dočkala pochvalného uznání i od samotného autora.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Docela nedávno se na trhu objevil v audioknižní podobě další titul Vladimíra Körnera, novela Život za podpis. Na její zvukové podobě se podílel tentýž tým jako v případě Zániku samoty Berhof a všechno nasvědčuje tomu, že novinka rozhodně nezůstane v jejím stínu. Pod názvem Kainovo znamení má za sebou Život za podpis i filmovou podobu, která vznikla v československo-polské produkci v roce 1989 s Olafem Lubaszenkem v hlavní roli v režii Janusze Majewského.

Děj zavádí do doby těsně před vypuknutím prusko-rakouské války roku 1866 a do jejích prvních okamžiků. Čerstvý maturant Ludvík Machl, plný prvního milostného rozechvění, mladických ideálů a vlastenectví, se v Praze se svými přáteli zaplete do události, po níž je zatčen a uvězněn. Společně s ním ve vězení skončí i jeho kamarád, mladý polský malíř Roman.

Jejich osudy se v průběhu děje ještě prolnou. Ve vězeňské cele o Ludvíka projeví zájem tajná policie. Obvyklým způsobem, na němž do budoucna nezmění nic ani měnící se vlády, státní znaky a politické systémy, je vnitřně zlomený mladík získán ke spolupráci. Ta ovšem pro policii nepřináší kýžené výsledky, a tak je Ludvík, který mezitím ztratil veškerou sebeúctu, milovanou dívku i přátele, přeložen do severovýchodního pohraničí.

I tam, v krutém a bezohledném prostředí, se má podílet na nejasných špionážních akcích. Za podivných okolností se tu znovu potká s Romanem a zůstává tu až do příchodu pruských vojáků.

Vladimír Körner opět vypráví dramatický a neveselý příběh mimořádně barevným a obrazným jazykem. Jak už bylo naznačeno, velmi působivá je opět i herecká interpretace Igora Bareše a rovněž hudební složka nahrávky. S ohledem na prostředí a místa, kde se značná část děje odehrává, využil tentokrát její autor Raven i sugestivně zaranžované úryvky z polských lidových písní, balad, které pro nahrávku nazpíval herec Roman Štolpa.

Celek je mimořádně kompaktní a přináší velmi celistvý zážitek, byť pochopitelně o nějakém zábavném či oddychové poslouchání nemůže být v případě tohoto titulu ani řeč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám