Hlavní obsah

Zemřela fotografka Eva Fuková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 88 let ve středu zemřela česká fotografka Eva Fuková, uvedla Míla Dubská, ředitelka pražské galerie Leica, kde měla autorka před dvěma lety retrospektivní výstavu. Svým dílem a jeho významem patřila Fuková podle odborníků mezi zakladatelské a průkopnické osobnosti české fotografie.

Foto: ČTK

Eva Fuková

Článek

Fotografka narozená v roce 1927 se po druhé světové válce jako jediná žena prosadila do uměleckého kruhu kolem Jiřího Koláře a spolu s dalšími se navzdory politickým represím podílela na vydávání vlastního samizdatového časopisu Magáč, v němž zveřejňovala své fotografie. V roce 1967 kvůli umělecké nesvobodě emigrovala s manželem, výtvarníkem Vladimírem Fukou do USA.

„Nad kolébkou Evy Fukové se přely dvě sudičky. Sudička s paletou a štětcem a sudička moderní, která přinášela fotoaparát. Dnes je (Eva Fuková) již bez diskusí legendární a průkopnickou osobností české fotografie,” řekl o práci Fukové kurátor zmíněné výstavy Aleš Kisil. Připomněl, že autorka soustavně fotografovala od roku 1951. Tehdy se spolu s manželem přátelili s Jiřím Kolářem, Zdeňkem Urbánkem, Janem Hančem, Emanuelem Fryntou či Kamilem Lhotákem – za což si vysloužili neúnavnou pozornost tajné policie a Fuková své fotografie nemohla publikovat.

Po několika letech se směly objevit alespoň v časopisech, později, když ji kritika začala označovat za nejvýraznější osobnost nové fotografie, mohla i vystavovat. V roce 1967 emigrovala. Stále fotografovala, restaurovala fotografie, vystavovala, ale v Československu se o ní až do listopadu 1989 mluvit nesmělo. Počátkem 90. let se do České republiky začala navracet, v letech 1996 a 2007 měla dvě velké výstavy, průběžně také několik menších.

Reklama

Výběr článků

Načítám