Hlavní obsah

Zemřel režisér Peter Bogdanovich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve věku 82 let zemřel ve svém domě v americkém Los Angeles režisér Peter Bogdanovich. Informaci médiím potvrdila jeho dcera Antonia s dodatkem, že zemřel přirozenou smrtí. Bogdanoviche nejvíc proslavil film Poslední představení, za který byl nominován na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Peter Bogdanovich

Článek

Poslední představení je černobílou filmovou adaptací románu spisovatele Larryho McMurtryho. Bogdanovich následně natočil i další úspěšné filmy jako Co dál, doktore? či Papírový měsíc.

Na titulní strany novin se kromě své režisérské práce dostal také díky svým vztahům, například s hvězdou Posledního představení Cybill Shepherdovou či později modelkou Playboye Dorothy Strattenovou. Ta se později objevila v jeho filmu A všichni se smáli (1981), premiéry se ale nedočkala, rok před uvedením filmu do kin ji zavraždil její manžel Paul Snider.

K Bogdanovichově smrti se vyjádřil například známý mexický režisér Guillermo del Toro, který ho popsal jako „mistra kinematografie“. „Zapsal se do životů a práce filmových tvůrců než kdokoli jiný z jeho generace,“ vysekl režisér poklonu svému kolegovi.

Bogdanovich si zahrál také několik vedlejších rolí ve filmech i seriálech. Svůj zájem o práci největších filmových tvůrců pak shrnul do knihy Who the Devil Made It: Conversations With Legendary Directors (Kdo to, k čertu, udělal: Rozhovory s legendárními režiséry). Sesterská síť CNN Turner Classic Movies uvedla, že Bogdanovichova vášeň „inspirovala celé generace filmařů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám