Hlavní obsah

Zemřel Marián Varga

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 70 let zemřel slavný slovenský muzikant a skladatel Marián Varga, spojený hlavně se skupinou Collegium Musicum. Uvedl to ve středu slovenský server Denník N.

Marián Varga na archivních záběrechVideo: Slovenská televize

 
Článek

„Dlouho jsme se té zprávy báli a dnes přišla. Nechtěli jsme si to připustit, stále jsme věřili, že se z toho ještě dostane,” napsal na serveru Oliver Rehák.

Varga na tom dlouhodobě nebyl zdravotně dobře. Měl problémy se žaludkem, obstrukční chorobu plic a nakonec i rakovinu.

Ještě letos v lednu slavil sedmdesáté narozeniny. „Tak bigbíťák to může oslavit jen bigbítově. V pravém smyslu slova. Myslel jsem, že všechno zlé, co se mi loni přihodilo, zůstane v minulosti a nastanou lepší časy, ale vstup do nového roku nezačal zrovna nejlépe – zlomil jsem si nohu. Takže sedmdesátku oslavuju v posteli, ale v celkem dobré náladě,“ řekl tehdy Varga.

Foto: Jan Koller, ČTK

Marián Varga na snímku z roku 2011

Naposledy dokázal vystupovat na koncertě, který mu v dubnu připravil jeho dlouholetý přítel Ladislav Snopko.

Foto: Profimedia.cz

Marián Varga

Foto: Profimedia.cz

Marián Varga

Marián Varga byl považován za jednoho z nejlepších rockových hráčů na varhany, především tzv. hammondky, v Evropě. Od 60. let měl obrovský vliv na slovenskou hudbu. Se skupinou Prúdy vydal slavné album Zvoňte, zvonky. V 70. letech vystupoval se skupinou Collegium Musicum, pohrával si s art-rockovými experimenty i popovějšími písničkami. Velmi plodná byla spolupráce s Pavlem Hammelem.

Varga skládal také pro film, televizi a divadlo. Po rozpadu Collegia vystupoval sólově.

Hudebníci si Vargy vysoce cenili jako osobitého skladatele a vynikajícího hráče. „Někdy jsem měl pocit, že je propojený s takovým tím muzikantským bohem, a dohromady jim to nějak jde," řekl ČTK lídr kapely Olympic Petr Janda.

Za jeden ze svých vzorů označil Vargu klávesista skupiny Lucie Michal Dvořák: „Já moc na vzory nejsem, vždycky jsem chtěl jít vlastní cestou, ale určitě Rick Wakeman, Manfred Mann a Marián Varga jsou lidé, kteří mě nejen ovlivnili, ale ke kterým jsem vzhlížel ze svých pubertálních nížin. Mockrát jsem byl na jeho vystoupení, abych viděl, jak čaruje nad klávesnicí."

„Byl to úžasný varhaník a samozřejmě velice silná osobnost s charismatickým vzhledem. Vím, že jsme se Žlutým psem na jeho Collegium Musicum strašně žárlili. To byla jediná kapela, jejíž fanoušci dokázali ve velké Lucerně vymáčknout skleněné dveře," uvedl Ondřej Hejma.

Reklama

Výběr článků

Načítám