Hlavní obsah

Zemřel kytarista Eddie Van Halen

Ve věku 65 let zemřel na rakovinu kytarista Eddie Van Halen, spoluzakladatel hardrockové skupiny Van Halen. Oznámil to na Twitteru jeho syn.

Foto: ČTK/AP

Kytarista Eddie Van Halen podlehl rakovině. Na snímku se svou kytarou Frankenstrat

Článek

Americko-nizozemský rocker je považován za jednoho z nejlepších kytaristů. V roce 2011 jej časopis Rolling Stone zvolil sedmým nejlepším kytaristou historie. Skupina Van Halen prodala po celém světě přes 80 milionů alb.

Rodák z Amsterodamu (26. ledna, 1955), který se s rodinou přestěhoval v roce 1962 do Pasadeny v Kalifornii v USA, založil již v pubertě s bratrem-bubeníkem Alexem rockovou skupinu. Ještě před vznikem Van Halen měli bratři skupiny The Broken Off Combs, The Space Brothers a Mammoth Chammoth. Největší vliv na Eddieho měli podle jeho slov Eric Clapton a kytarista Brian May z kapely Queen.

Skupina Van Halen vznikla v roce 1972 v Pasadeně tehdy ještě pod názvem Mammoth, nynější název má od roku 1974. Hned jejich první album nazvané Van Halen z roku 1978 se stalo hitem: jen v USA se ho prodalo deset milionů kusů. Van Halenovo kytarové sólo ve skladbě "Eruption" je považováno za jedno z nejvýznamnějších v rockové hudební historii.

Dalším úspěchem bylo třeba album s názvem 1984 s hitem Jump. V průběhu následujících let kromě nahrávání a vystupování ve Van Halen spolupracoval Eddie i s Michaelem Jacksonem či Quincym Jonesem.

V roce 2001 Eddie Van Halen oznámil, že má rakovinu jazyku, a trpěl těžkou artritidou, kvůli které nemohl hrát. Bojoval i s alkoholismem a drogami. V roce 2007 skupina Van Halen v téměř původní sestavě i se zpěvákem Davidem Lee Rothem vyrazila po více než 20 letech na společné severoamerické turné. O pět let později skupina vydala nové album A Different Kind Of Truth a uspořádala další turné. Další turné se konalo v roce 2015.

Průkopník prstového hraní

Eddie Van Halen hrál dlouhá desetiletí na kytaru s názvem Frankenstein. Kytaru pomalovanou červenými, bílými a černými pruhy si navrhl sám tak, aby vyhovovala jeho stylu hraní. Její replika je součástí sbírky hudebních nástrojů Národního muzea americké historie ve Washingtonu.

Van Halen je průkopníkem prstového hraní, přičemž trsátko odkládal do úst. Loni v říjnu napsal deník Blesk, že mu lékaři kvůli rakovině museli vzít třetinu jazyka. "Kouřil jsem a fetoval, přitom plíce mám úplně v pořádku. Ale mám teorii, kterou i doktoři připouštějí: nádor byl přesně v místě, kde jsem v puse držíval trsátka. Používal jsem kovová - mosaz a měď...," řekl podle deníku Van Halen.

Van Halen byl dvakrát ženatý a měl jednoho syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám