Hlavní obsah

Zemřel autor ságy o králících Richard Adams

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve věku 96 let zemřel autor alegorické tolkienovsky laděné dětské knihy o putování králíků Daleká cesta za domovem, které se do dnešního dne prodalo 50 miliónů výtisků a dočkala se filmové i televizní adaptace. Jeho úmrtí potvrdila dcera.

Foto: ČTK/AP

Richard Adams na fotografii z roku 1978

Článek

Adamse, který se narodil v roce 1920 v Newbury v rodině lékaře a za druhé světové války působil v armádě, proslavila v roce 1972 jeho prvotina s názvem Daleká cesta za domovem. Napsal ji na přání svých dcer, které chtěly, aby zaznamenal příběhy, jež jim vyprávěl. Kniha ale dlouho hledala nakladatele, přijal ji až osmý.

Po vydání druhého románu Shardik opustil v roce 1974 místo úředníka na ministerstvu pro bydlení a místní samosprávu a stal se spisovatelem na plný úvazek.

V češtině vyšly kromě Daleké cesty za domovem ještě Příběhy z Kamenného vrchu, která na prvotinu navazuje.

Adams napsal dvacet knih, většinou se zvířecími hrdiny. V The Traveller vypráví vojenský kůň o hrůzách americké občanské války, další je o nakažených psech, kteří utekli z laboratoře. Napsal i autobiografii The Day Gone By a několik přírodovědně laděných cestopisů, nejznámější je Voyage Through The Antarctis.

Reklama

Výběr článků

Načítám