Hlavní obsah

Zelenkovi Karamazovi získali cenu FIPRESCI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Jen pár hodin před slavnostním galavečerem, jenž uzavře 43. karlovarský filmový festival, byly oznámeny takzvané nestatutární ceny. Jedno ocenění si odnesl i domácí filmař Petr Zelenka, který měl letos v hlavní soutěži svůj poslední snímek Karamazovi.

Článek

Ceny rozděluje celkem šest nestatutárních porot, český filmař se svou adaptací Dostojevského oslovil hned tu složenou z filmových kritiků – zastupující Mezinárodní federaci filmového tisku FIPRESCI. Mezi nestatutárními cenami mívá největší zvuk.

Naopak Cenu Dona Quijota, kterou uděluje porota Mezinárodní federace filmových klubů FICC, získal maďarský snímek Attila Gigora Pátrání, pohybující se s příběhem osamělého patologa, donuceného okolnostmi k vraždě, na hranici několika žánrů. FICC udělila také zvláštní uznání dánskému filmu Ukrutně šťastni Henrika Rubena Genze, který brzy vstoupí do naší distribuce.

Cena Nezávislá kamera ČT, kterou se oceňuje nejlepší snímek z festivalové sekce Fórum nezávislých, připadla letos snímku Mořská víla ruské režisérky Anny Melikjan. Jedná se o moderní variaci na pohádku o Rusalce. Ekumenické porotě, hodnotící duchovní či morální přínos filmu, se nejvíce líbil indonéský Fotograf režisérky Nan Triveni Achnas, která líčí příběh přátelství mezi mladou prostitutkou z venkova a umírajícím čínských emigrantem na Jávě.

Síť Evropských kin Europa Cinemas si ze sedmnácti evropských snímků, které měly na festivalu světovou premiéru, vybrala maďarský hraný dokument Hodně štěstí! režiséra Róberta Lakatose. Naopak Tulpan Sergeje Dvorcevoje a Napsáno režiséra Kim Byung-woo si z Varů odvezou cenu NETPAC, podporující po světě asijské filmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám