Hlavní obsah

Začíná semifinále Eurovize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý začíná v Rotterdamu semifinále Eurovize, neboli Eurovison Song Contest. Česká republika se ale prvního kola ještě neúčastní.

Benny Cristo: Omaga

 
Článek

Eurovize se vrací po dvou letech, v roce 2020 se nekonala kvůli pandemii. Českou republiku má zastupovat zpěvák Benny Cristo s písní Omaga, ale až v dalším kole ve čtvrtek. Finále se bude konat v noci na neděli - postoupí tam 10 zemí z každého semifinále a tzv. velká pětka (Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie).

Televizní soutěž se koná od roku 1958 a je proslulá i účastí různých podivínů a velmi průměrných zpěváků. Ačkoliv pořadatelé tvrdí, že je prestižní, faktem zůstává, že tato estráda dlouhodobě v hudební branži žádné trendy neurčuje.

Foto: Česká televize

Benny Cristo se již chystá na příští rok.

Každá ze zúčastněných zemí si sama vybírá svého interpreta a o vítězi pak rozhodne telefonické hlasování diváků. Češi bývají v Eurovizi tradičně neúspěšní.

Nejslavnější skupinou, která kdy vyhrála Eurovizi, je dodnes švédská ABBA, která uspěla s písní Waterloo. Stalo se tak v roce 1974. Soutěž přispěla i k úspěchu zpěvačky Celine Dion, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko, ale na Eurovizi nebyla objevena. Zpívala již delší dobu, známější byla od roku 1982. Semifinále Eurovize uvede ve 21.00 program ČT2.

Eurovision Song Contest: Přehlídka bizarností i show, která zrodila hvězdy

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám