Hlavní obsah

Eurovision Song Contest: Přehlídka bizarností i show, která zrodila hvězdy

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurovison Song Contest, česky Eurovize, je jedna z nejstarších televizních show na světě: její první ročník se konal 24. května 1956. Za tu dobu se stala nejen nejsledovanějším evropským televizním formátem, ale i tradiční a očekávanou událostí showbyznysu. A jak se v historii soutěže povedlo zazářit Čechům?

Foto: Profimedia.cz

Eurovison Song Contest je jednou z nejstarších televizních show na světě, její první ročník se konal 24. května 1956.

Článek

S každoroční sledovaností nad 100 milionů diváků je Eurovize nejsledovanější nesportovní událostí na světě. Kromě účastnících se zemí je vysílána mimo jiné v Austrálii, Brazílii, Japonsku či ve Spojených státech. Od roku 2000 se soutěž živě vysílá také přes internet.

V roce 2020 se soutěž Eurovision Song Contest kvůli celosvětové pandemii koronaviru nekonala.

Další ročník se už v květnu 2021 uskutečnil, a to v Rotterdamu. Českou republiku na něm reprezentoval zpěvák Benny Cristo s písní Omaga, do finále ale nakonec nepostoupil.

Finále Eurovize ovládla italská skupina Måneskin

Kultura

Podmínky pro účast na Eurovizi

Od roku 1958 soutěž tradičně pořádá vítěz předchozího ročníku. Účast na Eurovizi je podmíněna aktivním členstvím v Evropské vysílací unii (EBU) či Radě Evropy. V Česku tuto podmínku splňuje Česká televize a Český rozhlas.

Není přitom přímo závazné, aby soutěžící země byla geograficky součástí Evropy – soutěže se tak účastní také několik zemí kulturně inklinujících k Evropě, které už ale leží i na asijském kontinentu (Gruzie, Ázerbájdžán, Izrael, Kypr, Turecko).

Pravidla soutěže Eurovison Song Contest

Soutěž je rozdělena na dvě semifinále a jeden finálový večer. Z každého semifinále postupuje deset zemí, které se velkého finále účastní společně s pořádající zemí a tzv. velkou pětkou (Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie).

Každou zemi zastupuje interpret vzešlý z národního kola, který pak s jednou soutěžní písní vystoupí v živém televizním přenosu. Prostřednictvím telefonického hlasování diváků a národních porot je následně zvolen vítěz. Diváci podle pravidel nesmí hlasovat pro soutěžícího ze své země.

USA teď mají vlastní „Eurovizi“ - The American Song Contest

Kultura

Eurovize jako katapult hitů i provokativní show

Během své dlouhé historie otevřela legendární TV soutěž dveře do hudebního showbyznysu slušné řádce pěveckých talentů a někteří vystupující se následně proslavili i celosvětově (a to nejen díky zpěvu).

Jednoznačně nejjasněji zazářila na Eurovizi švédská diskopopová čtveřice ABBA s megahitem Waterloo, který v roce 1974 vystřelil dosud neznámou skupinu na první příčky hitparád. Mezi nejúspěšnější kapely v dějinách populární hudby patří ABBA ostatně stále, a to díky cca 370 miliónům celosvětově prodaných nosičů.

Foto: Profimedia.cz

Jednoznačně nejvíce zazářila v Eurovizi švédská diskopopová čtveřice Abba s megahitem Waterloo, a to v roce 1974.

Celine Dion byla další, komu Eurovize pomohla na výsluní slávy. V roce 1988, kdy v soutěži reprezentovala Švýcarsko, měla sice tato kanadská zpěvačka k hvězdné kariéře již našlápnuto, ale sláva přišla rychleji a na čas se dokonce stala nejprodávanější ženskou interpretkou na světě.

V roce 1998 vyhrála v Birminghamu poprvé v historii soutěž transsexuální zpěvačka Dana International s písní „Diva“. V Izraeli, který reprezentovala, vyvolalo rozhodnutí poroty protesty ortodoxní komunity.

O události se tehdy psalo jako o prolomení společenského tabu, i tak ale nastalo mírné „pozdvižení“ také v roce 2014. Tehdy zvítězila „vousatá zpěvačka“ Conchita Wurst z Rakouska, které hostilo jubilejní 60. ročník soutěže.

Vousatá zpěvačka z Rakouska zvítězila v Eurovizi

Kultura

Bizarně působící vystoupení ale nejsou v soutěži až takovou vzácností, například v roce 2007 zazářil pod uměleckým pseudonymem Věrka Serďučka (Верка Сердючка) ukrajinský interpret Andrij Mychajlovyč Danylko.

S image výstřední dámy a čtyřjazyčnou písní Dancing Lasha Tumbai obsadil 2. místo, jeho účast na Eurovizi byla ale kritizována ukrajinskými konzervativními a nacionalistickými kruhy jakožto hanobení Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinec Andrej Danylko a jeho alter ego, zpěvačka Věrka Serďučka (Верка Сердючка).

Češi na Eurovizi

Prvním Čechem v Eurovizi byl Karel Gott, který vystoupil v dubnu 1968, tedy čtyři měsíce před vpádem vojsk Varšavské smlouvy. V Londýně ovšem tehdy reprezentoval Rakousko s písní Tausend Fenster (Tisíce oken). Do finále ale nepostoupil – skončil na 13. místě ze 17 účastníků.

Prvním účastníkem Eurovize za samostatnou Českou republiku byla roku 2007 teplická rocková skupina Kabát. Na soutěži předvedla píseň Malá dáma, za niž předtím od tuzemských televizních diváků dostala přes 28 tisíc hlasů. Od zahraničních diváků ale obdržela pouze jediný bod a v soutěži obsadila poslední místo.

Jako historicky první Češka se v roce 2016 do finále Eurovize dostala zpěvačka Gabriela Gunčíková s písní I Stand. Finále soutěže proběhlo 14. května a zpěvačka získala 41 bodů v hlasování porot. Od diváků nicméně nezískala žádný bod a celkově tak skončila na 25. místě.

Pro nízkou sledovanost a nezájem veřejnosti se Česká republika soutěže mezi lety 2010 až 2014 neúčastnila. K rozhodnutí ČT mohl tehdy přispět i neúspěch v roce 2009, kdy skupina Gipsy.cz obsadila v Moskvě v semifinále poslední místo bez zisku jediného bodu.

V Česku má ostatně Eurovize rozporuplnou pověst: hudební publicisté opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na problém divácké části hlasování, kdy se některé bloky spřízněných států navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí.

Další zástupci Česka v historii Eurovize:

  • Tereza Kerndlová (2008, předposlední, osmnácté místo)
  • Marta Jandová a Václav Noid Bárta (2015, nepostupové 13. místo)
  • Martina Bárta (2017, opět nepostupové 13. místo)
  • Mikolas Josef (2018, postoupil do finále, kde obsadil 6. místo)
  • Lake Malawi (2019, skupina postoupila do finále, kde obsadila 11. místo)

Eurovize jako filmová inspirace

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga je svérázná komedie, která si premiéru kvůli pandemii koronaviru odbyla opožděně až v červnu 2020 na Netflixu. Film parodující soutěž Eurovize měl jít původně do kin v květnu 2020, tedy v době konání Eurovize 2020. V komedii režiséra Davida Dobkina ztvárnili hlavní role Will Ferrell (ten se podílel i na scénáři) a Rachel McAdamsová, ve vedlejších např. Pierce Brosnan.

Děj se točí samozřejmě kolem Eurovize: Islanďan Lars Eriksson (Will Ferrell) se jako malé dítě smíří se smrtí matky právě díky zmiňované televizní soutěži. Jeho bolest zmírnila vítězná Abba s hitem Waterloo a Larse inspirovala k osudovému rozhodnutí, že jednoho dne v soutěži také vyhraje.

Partnerkou na této cestě za snem je průměrně nadanému muzikantovi letitá kamarádka a platonická láska Sigrit (Rachel McAdamsová). Jejich pěvecké duo Fire Saga sice sklízí výsměch ze všech stran, to je ale neodradí a „úspěch“ se nakonec přeci jen dostaví.

Eurovize s Ferrellem. Nejúchylnější komedie roku se blíží

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám