Hlavní obsah

Začal filmový festival v Rotterdamu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROTTERDAM

V nizozemském Rotterdamu začal 34. ročník Mezinárodního filmového festivalu, který si v Evropě vydobyl pověst nejkvalitnější soutěžní přehlídky uměleckých a novátorských filmů, často mladých režisérů.

Foto: archív autora

Ze zkoušek na muzikál Shrek

Článek

Od 26. ledna do 6. února čeká návštěvníky přístavního města 44 světových premiér, ale i 22. ročník tradičního Cinemartu, na němž se mohou autoři a producenti snažit získávat koproducenty či distributory na své projekty.

V programu bude Českou republiku zastupovat Vaterland - lovecký deník Davida Jařaba, ale i slovenský film O dvě slabiky pozadu, který v české koprodukci natočila Katarina Šuláková.

Letošní ročník bude zaměřen na francouzskou kinematografii, obsáhlá retrospektiva je věnována známému režisérovi Benoit Jacquotovi. Rotterdam se letos také zaměří na Blízký východ a na tvorbu arabských zemí. Bude zde promítnut první film, který vznikl na území Iráku po pádu Husajnova režimu. Na vzniku snímku Rašída Odaje Podexponování (Underexposure) se podílela i produkční firma Toma Tykwera X films. Rašíd Mašaravi promítne svůj dokument Můj bratr Rafat, který je věnován doktoru Fathimovi, sourozenci nedávno zesnulého palestinského vůdce.

Publiku se představí velké množství mladých či začínajících filmařů z jihovýchodní Asie, o kterou je dnes velký zájem, očekávaný je snímek Soused č.13, filmový debut hudebního videorežiséra Yasuo Inouea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám