Hlavní obsah

Hospodské kvízy nutí přemýšlet. I o Cimrmanovi

Právo, Aleš Fuksa

Stále oblíbenějším zpestřením přátelských posezení jsou v restauracích hospodské kvízy. Mnohdy jde o hromadné akce, kdy se jeden druh kvízu ve stejný den objevuje na více místech Česka. Naposledy se to stalo minulé pondělí. Kvíz si moderátoři připravili ve spolupráci se Žižkovským divadlem Járy Cimrmana.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Cena pro vítěze kvízu: třídní kniha s podpisy herců Žižkovského divadla Járy Cimrmana.

Článek

Věnoval se pouze českému géniovi Járovi Cimrmanovi. „Tento kvíz jsme spustili zhruba na pětatřiceti místech po celé republice,“ uvedl moderátor Filip Kotopulos. V jedné ze zlínských kaváren moderoval speciální test znalostí o této smyšlené legendární osobnosti. Skládal se z 56 otázek rozložených do pěti kol.

„Závěrečná otázka byla doplňovací o menší věcnou cenu. Časově test vychází na dvě až dvě a půl hodiny,“ podotkl Kotopulos s tím, že Cimrmanova kvízu se ve zlínské kavárně v pondělí zúčastnilo deset tří- až šestičlenných týmů.

Shodně bodů

Za každou správnou odpověď dostal tým většinou po jednom bodu.

„Dnes to byl, co do správnosti odpovědí, lehký nadprůměr, ale zažili jsme velmi ojedinělou věc. Dva první týmy měly shodně třicet tři body. Zvítězil ten s nižším počtem soutěžících,“ poznamenal Kotopulos.

První cenou byla třídní kniha s originálními podpisy herců Žižkovského divadla Járy Cimrmana. „Jsem moc ráda, že mám všechny podpisy pohromadě. Mě Cimrman provází od jedenácti let. Později jsem na něj začala chodit do divadla. Doma si třídní knihu vystavíme s partnerem. Ještě se s týmem ale musíme domluvit, jestli mezi námi nebude nakonec kolovat. Otázky byly náročné, na první místo jsme se dostali až v pátém kole,“ uvedla Markéta Andrysová ze čtyřčlenného týmu Vzrušením dmoucí se prsy.

Jak dodala, přípravu nepodcenila: „Před týdnem jsme byli na hře Záskok v Ostravě.“

Zdaleka ne poprvé se podobného kvízu účastnila Lucie Mokrošová. Výsledku chvíli litovala, její tým byl až do závěrečného kola ve vedení, nakonec skončil jen kvůli většímu počtu soutěžících ve skupině při shodnosti bodů na druhém místě.

„Na kvízu už jsme párkrát s partnerem byli. Kromě Cimrmana jsem například byla na akcích s tématy Harryho Pottera a Červeného trpaslíka,“ řekla Mokrošová.

Hospodské kvízy se v restauracích Česka rozjely v posledních sedmi letech. „Když jsem začínal s jejich moderováním před rokem a půl, byla s kvízem ve Zlíně jen jedna hospoda, nyní fungují ve čtyřech kavárnách. Začalo to ve dvaceti lidech v jedné hospodě. Teď chodí v průměru padesát lidí. Účastní se jich nejen studenti, ale i dospělí. Přestávají nám stačit prostory,“ přiznal Kotopulos.

Reklama

Výběr článků

Načítám