Hlavní obsah

Z koncertu Aleše Brichty se odcházelo i s tričkem načichlým kouřem

Právo, Jaroslav Špulák

Na začátku srpna oslavil své šedesáté narozeniny zpěvák Aleš Brichta. Na neděli si pozval do pražského Fora Karlín své hudební kamarády, aby si s nimi dopřál výroční koncert. I s pauzou trval tři hodiny a zazněly písničky, které zaznít měly. Brichta je na scéně od začátku osmdesátých let a na kontě má několik hitů, a to s různými tělesy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Brichta na začátku koncertu, kdy zpíval vestoje.

Článek

Jeho zdravotní stav mu nedovoloval celý koncert stát, a tak většinu času trávil na pódiu usazený v křesle. Po na úvod odzpívaných písničkách Proč a Ztráty a nálezy mu přišel popřát Dan Horyna, s nímž v osmdesátých letech rozjížděli českou metalovou scénu se svými kapelami Arakain a Vitacit. Za doprovodu skupiny Aleš Brichta Project (jež hudebně podporovala většinu hostů) interpretoval Horyna písničku Nesmíš to vzdát.

O Romanu „Izzim“ Izaiášovi vyprávěl Brichta historky, kterak byl přizván k natáčení několika alb jeho kapely Doga, aby moravským dialektem poznamenanou výslovnost Izaiáše posunul k obvyklé češtině. S Kamilem Střihavkou pak zavzpomínali na divoká léta strávená v pěveckém týmu muzikálu Jesus Christ Superstar.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamil Střihavka a Aleš Brichta ve Foru Karlín.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Vojtek, další host Aleše Brichty.

Josef Vojtek z Kabátu zazpíval Andílka a po něm byl Domovu Klokánek v Praze 8 předán šek na osmdesát tisíc korun.

Zpěvačka Lucie Roubíčková po pauze nasadila jubilantovi na hlavu korunu a pasovala ho na krále českého metalu. S Petrem Jandou Brichta vtipkoval na téma přibývajícího věku, načež prozradil, že modřina, kterou má Janda pod černými brýlemi, je důsledkem jeho pádu z postele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Janda a Aleš Brichta.

Vlastní písničky zazpívali Jaroslav Albert Kronek a zahraniční host Danny Vaughn, jenž proslul zejména jako zpěvák americké rockové kapely Tyketto.

Foto: Milan Malíček

Danny Vaughn, zahraniční host koncertu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eva Pilarová a Aleš Brichta. Oba letos oslavili kulatá životní jubilea ve stejný den. Pilarové bylo osmdesát, Brichtovi šedesát.

S Evou Pilarovou následně Brichta zazpíval duet Dávno. Původně ho v něm prý měla doprovázet Lenka Dusilová, ale její management si prý v době vzniku skladby takovou spolupráci nepřál. Finále večera pak jako hosté obstarali Petr Kolář a kapela Hattrick, jedna z těch, v nichž Brichta účinkoval.

Zajímavá situace nastala během půlhodinové přestávky. Oslavenec vyslal diváky doplnit tekutiny a vykouřit si cigaretu. Pro některé to ale bylo nereálné. Ve Foru Karlín už se totiž platí výlučně platební kartou, a tu s sebou mnozí neměli. A také se už nekouří v průchodu před vstupem do klubu.

Po delším handrkování se striktní ochrankou si tedy desítky fanoušků zapálily cigaretu přímo v sále. Mnozí potom odcházeli domů s tričkem načichlým cigaretovým kouřem, což se už dnes na koncertech neděje. K tomu Brichtovu to nicméně tak nějak patří.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám