Hlavní obsah

Yoko Ono vystavuje ve Varšavě plastiky, fotografie a obrazy

– VARŠAVA

Americká hudebnice a výtvarnice japonského původu Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi, vystavuje ve Varšavě své plastiky, fotografie a obrazy. Mezi exponáty je slavný film Fly z roku 1970, jenž nabízí půlhodinu trvající pohled na mouchu lezoucí po nahé dívce. Stejný název nese i výstava v polském hlavním městě, kterou přijela Ono osobně zahájit.

Článek

"Při výběru prací jsem dlouho přemýšlela, protože Varšava a Polsko mi jsou velmi blízké. Sama pocházím z podobně malé země jako je Polsko, z Japonska, a malé země se zpravidla nacházejí mezi velkými mocnostmi, a to, co jim pomáhá přežít, je moudrost," řekla pětasedmdesátiletá umělkyně před dnešním otevřením výstavy.

Při výběru prací prý myslela na strach, bolest a útrapy, které zažilo Polsko v době druhé světové války.

"Během svého pobytu v Polsku v roce 1993 jsem ještě pociťovala zbytky té bolesti a strachu. V době války jsem byla malou holčičkou a dobře si pamatuji bídu, kterou jsme tehdy v Japonsku zažívali," přiblížila extravagantní Japonka v černých brýlích a klobouku. Podle Ono je důležité, aby umělec cítil odpovědnost za poslání, jaké nesou jeho díla.

:. Yoko uprostřed svých výtvorů na varšavské výstavě.foto: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Chladné deštivé počasí neodradilo množství zájemců o dílo výtvarnice, o jejímž pobytu ve Varšavě informovala všechna média. Její práce je možné vidět v Centru moderního umění v Ujazdowském zámku, ale i například v nákupním středisku Zlaté terasy či přímo na ulici, kde se objevují její plakáty. Výstava, na níž je mimo jiné slavná práce Ex It, která představuje hromadu rakví, z nichž vyrůstají stromy, je otevřená do 26. října.

Ačkoliv svět zná Ono zřejmě hlavně díky jejímu manželství se slavným členem skupiny Beatles, ona sama otázky, které se ho týkají, nemá ráda. "Byla jsem umělkyní mnohem dřív, než jsem poznala Johna," odpověděla na dotaz, jaký měl Lennon vliv na její práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám