Hlavní obsah

Welsh vede pohrdavý dialog s Amerikou

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Irvine Welsh má pozoruhodnou inklinaci k obskurním společenským skupinám. V románu Pohlavní životy siamských dvojčat si vytyčil jako prostor své realizace kontrast mezi světem fitness center, dokonalých těl a kalorických tabulek a světem obžerství a sledování televize.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky.

Článek

Hlavní postavu Lucy, která představuje první z protipólů, obohatil o až fanatický životní drive, agresivitu, zápal pro svět, který si kolem sebe vytvořila, a maximální fyzický odpor k tučnému jídlu. Explicitnějšího zástupce pravděpodobně vytvořit ani nešlo.

Kniha má být pravděpodobně Welshovým komentářem nebo spíše kritikou současné americké společnosti, její honby za sledováním kalorií a posedlostí zdravým životním stylem. Tedy z hlediska stravy a pohybu, ale naprosto prohnilým a zhuntovaným na straně duševního zdraví.

Z textu vyznívá, že lidé se topí v hnusu a bahně vlastních životů, přičemž tento materiál si do života po kýblech nanosili sami, dobrovolně, zaslepeni povrchní vidinou „dokonalosti“.

Zároveň tu podrobuje kritice i tu zbývající část „typických Američanů“, kteří vysedávají po nezdařilém rozchodu doma na gauči, přejídají se sladkým a touží potkat celebritu či se mihnout v televizi. Oběma těmto táborům Welsh věnuje maximální dávku znechucení, pohrdání.

Zřejmým prozaickým schopnostem Welshe bohužel opálené prostředí Miami a nepolevující sledování výhradně běžného života a uvažování Lucy dodává na lacinosti a přidává na efektu povrchnosti. Pohlavní životy siamských dvojčat rozhodně nepatří k nejsilnějším Welshovým textům, těžko se mohou rovnat dnes už kultovnímu kousku Trainspotting.

Na této knize v porovnání s autorovými předchozími kousky je znát zajímavý odklon od jeho tradičního pojetí ženských postav. Ty bývají spíše pasivní, v této knize se něžné pohlaví objevuje v obou předních rolích, přičemž ke zmíněné něžnosti mají na míle daleko.

Román je zábavný a současný, pro jeho přežití mu však chybí nadčasovost a vyžaduje od čtenáře ke své akceptaci notnou dávku cynismu a rezistenci vůči hnusu. Welsh však očividně nemířil k zářícímu nebi literárních cen, spíše chtěl upustit jedovatou slinu směrem k tématu, které jemu osobně vadí.

Irvine Welsh: Pohlavní životy siamských dvojčat
Argo, 368 stran, 348 Kč

Celkové hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám