Hlavní obsah

Výstavy a muzea v Praze lákají i na Silvestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období mezi vánočními svátky a Novým rokem nabízí v Praze příležitosti k návštěvě výstavy nebo muzea. Většina veřejných institucí má otevřeno, některé i na Silvestra a Nový rok. Návštěvní doba je ale v některých prostorách zkrácená.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Buddha jako miminko. Neobvyklé ztvárnění pochází z modernější doby (Čína 18. - 19. století).

Článek

Národní galerie zve na nedávno otevřené výstavy buddhistického umění ve Valdštejnské jízdárně nebo na výstavu Falza!, která přibližuje fenomén falzifikátů, padělků či napodobenin v dějinách výtvarného umění. Výstava se koná ve Šternberském paláci na Hradčanech, kde se také nachází polovina stálé expozice Staří mistři.

Praha hostí unikátní výstavu Buddha zblízka

Kultura

Druhá část expozice představující výběr nejvýznamnějších mistrovských děl ze Sbírky starého umění, tedy práce autorů jako Hans von Aachen, Petr Brandl, Matyáš Bernard Braun, Lucas Cranach, Albrecht Dürer, El Greco, Francisco José Goya, Hans Holbein, Peter Paul Rubens, Bartholomaeus Spranger či Karel Škréta, je v protějším Schwarzenberském paláci. Na Silvestra bude v objektech NGP otevřeno od 10:00 do 16:00 a na Nový rok od 12:00 do 18:00.

Uměleckoprůmyslové muzeum zpřístupnilo výstavu o modrotisku, který ukazuje tradici této dlouholeté textilní výroby v Česku a Japonsku, kde má specifické podoby. V historické budově, kde je výstava k vidění, bude na Silvestra otevřeno od 10:00 do 14:00 a na Nový rok od 13:00 do 18:00. Ve stejném objektu byla před Vánocemi otevřena výstava s názvem Josef Sudek / Otto Rothmayer: Návštěva u pana kouzelníka. Návštěvníky seznámí s přátelstvím fotografa Sudka a architekta Pražského hradu Rothmayera. Ukazuje světoznámé Sudkovy snímky architektových realizací na Hradě, ale hlavně výběr z cyklů, které vznikly u architektovy vily v Praze na Břevnově.

Foto: Archiv Národního muzea

Náprstkovo muzeum sídlí v Betlémské ulici v Praze.

Historická a Nová budova Národního muzea, České muzeum hudby, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur a Národopisné muzeum Národního muzea budou na Silvestra otevřené od 10:00 do 18:00, na Nový rok budou zavřené. V Historické budově jsou nově otevřené přírodovědecké expozice, v Nově budově nedávno začala výstava Když hvězdy září. Připomíná známé i již téměř zapomenuté osobnosti českého divadelního umění. Ukazuje postavení herců ve společnosti za posledních přibližně 200 let, kdy zpočátku stáli na jejím okraji, aby se posléze stali populárními ikonami a byli, často proti své vůli, zapojeni do politických zápasů své doby.

Národní knihovna vystavuje v Klementinu ukázky z rukopisů a tištěných originálů se zmínkami o svaté Ludmile v rukopisech. Výstava Kniha a závoj připomíná letošní výročí 1100 let od smrti první pokřtěné české kněžny, babičky svatého Václava a nejstarší světice českých zemí.

Kupka na Kampě

Při procházkách centrem města může být zastávkou také návštěva Muzea Kampa s jeho sbírkami děl Františka Kupky. Kromě stálé expozice se v muzeu koná výstava Jiřího Koláře Slovník metod, která s odkazem ke stejnojmenné knize představuje 110 různých metod tvorby koláží. Další výstavou je přehlídka sklářského výtvarníka a malíře, letošního jubilanta Vladimíra Kopeckého.

Bubenečská Villa Pellé otevřela retrospektivu k nedožitým devadesátinám ilustrátora a výtvarníka Radka Pilaře. Otevřeno je vždy od 13:00 do 18:00 až do 30. prosince včetně a poté od 2. ledna.

Otázky rasové nebo genderové diskriminace či otroctví a jeho důsledků a projevů v dalších generacích se snaží na uměleckých dílech několika zahraničních autorů předestřít výstava v Galerii Rudolfinum. Jmenuje se Nikoliv bez radosti (Not Without Joy) a je pokračováním dramaturgické řady galerie zaměřené na prezentaci umění založeného na pohybu v čase, tedy filmu, videí a pohyblivého obrazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám