Hlavní obsah

Vyhlásili ceny Magnesia Litera. Knihu roku napsal Martin Hilský

V přímém přenosu na ČT art byly v úterý uděleny výroční ceny Magnesia Litera. Knihou roku se stala Shakespearova Anglie. Portrét doby od Martina Hilského. V kategorii Kniha roku hlasovalo 233 zástupců literární veřejnosti, v anketě Kosmas Cena čtenářů 5600 čtenářů a v anketě Magnesia Blog roku 8240 čtenářů. Vítěze jednotlivých kategorií vybraly ze svých nominací odborné pětičlenné poroty.

Foto: Petr Horník, Právo

Oceněná kniha Martina Hilského je výsledkem jeho celoživotního zájmu o danou dobu.

Článek

Nejvýznamnější český znalec díla anglického dramatika Williama Shakespeara v knize Shakespearova Anglie. Portrét doby představuje přelomové časy, v nichž vznikala velká díla alžbětinské literatury, a které měly pro anglickou společnost a civilizaci formativní význam.

„Kniha roku je velké dílo, výsledek celoživotního autorova zájmu o tu dobu. Mimochodem opět došlo k tomu, že zvítězila kniha, která nevyhrála ve své kategorii, což se sice v novém systému hlasování po roce 2010 stávalo pravidelně, ale zatím nikdy, pokud vítězila kniha z kategorie naučné literatury,“ řekl Právu předseda výboru Magnesie Litery Pavel Mandys.

Literu za prózu obdržel Daniel Hradecký za knihu Tři kapitoly. Jde o trojici jazykově vybroušených kratších próz, které naplňují svědectví o souboji jedince s existencí na okraji, a to nejen společenského vyloučení.

„Próza byla letos zajímavá tím, že všechny nominované knihy se odehrávaly v reálné, tedy nikoliv fantaskní, současnosti, že dvě nominované knihy napsali dosud převážně básníci Hradecký a Borkovec, jednu písničkář Merta a jednu novinář a scenárista Štindl. Hradecký je pak unikátním případem, kdy se životní styl ne nepodobný zkušenostem Charlese Bukowského propojí s literárním stylem Thomase Bernharda v severočeských podmínkách,“ konstatoval Mandys.

Sbírka básní Pavla Novotného Zápisky z garsonky získala Literu za poezii. Tento poetický cyklus je neskrývaně autobiografický. Promyšlená práce s jazykem a prožitými motivy jednotlivé básně propojují v čtivý celek.

Špitálníková pod tlakem

Česká koreanistka a spisovatelka Nina Špitálníková získala Literu za publicistiku za svou knihu Svědectví o životě v KLDR. Zaznamenala v ní sedm rozdílných osudů lidí, kteří z KLDR utekli. Jejich příběhy přibližují život v zemi, v níž se i blízcí lidé vzájemně hlídají, jejich život předurčuje kastovní systém a součástí každodenního života je hlad.

Autorka se stala terčem pro facebookovou stránku Korejská lidově demokratická republika. „Jedovatá houba Špitálníková se spoléhala na to, že prostřednictvím pomlouvačné kampaně namířené proti KLDR se jí podaří dostat do Evropského parlamentu. Přepočítala se a výsledek ukázal skutečnost, že český lid, i když značně oblbován mediální debilizací, jistě není tak hloupý na to, aby ji tam posunul,“ napsali.

„Kandidatura do eurovoleb byla pro mě strašně zajímavá zkušenost. Potkala jsem spoustu super lidí kolem České pirátské strany a dostala spoustu podpory od přátel, rodiny i okolí. Zároveň i spoustu nechutných hejtů a zpráv. Tohle bylo ale po skončení nejlepší,“ napsala v reakci na post Nina Špitálníková.

„Jako nejnabitější se letos jevila kategorie Litera za publicistiku. Všechny knihy měly neobyčejně silné a emotivní osobní příběhy, a kdyby se některá z nich objevila v nominacích v jiný rok, pravděpodobně by vyhrála. V poezii opět zvítězila epika, a to ještě zemitější a civilnější než loňská Murrerova jemně hororová Noční četba. Ale básnici se spíše brání tvrzení, že se epika do české poezie nějak nápadněji vrací,“ řekl Právu Mandys.

Literu za debut roku má Lenka Elbe za knihu Uranova. Jejími hlavními hrdiny jsou anglická dívka Angela a město Jáchymov. V knize se mísí všechny jeho paradoxy, osudy i chování lidí a nade vším se line zelenkavá záře uranového skla.

Kniha pro děti a naučná literatura

Literu za knihu pro děti obdržel Bogdan Trojak za Safírové ledňáčky a Glutaman. Tři ledňáčci se v příběhu náhodou zmocní tajného deníku kapitána jedné říční lodi. Spolu s malou Justýnkou a jejím bratrem Kajetánem se vydají po stopě podivných, a ne zrovna etických objevů jistého šíleného vědce.

Kniha Desatero smyslů. Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět od Jaroslava Petra obdržela Literu za naučnou literaturu. Autor v ní shromáždil množství různých anomálií, kuriozit i zvířecích přeborníků a jejich prostřednictvím zavádí do říše zvířecích smyslových vymožeností, nad kterými často zůstává rozum stát.

Magnesia Litera za rok 2020

Kniha roku

Martin Hilský: Shakespearova Anglie. Portrét doby

Palmknihy Litera za prózu

Daniel Hradecký: Tři kapitoly

Moleskine Litera za poezii

Pavel Novotný: Zápisky z garsonky

Litera za knihu pro děti a mládež

Bogdan Trojak: Safíroví ledňáčci a Glutaman

Litera za naučnou literaturu

Jaroslav Petr: Desatero smyslů. Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět

Litera za publicistiku

Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR

Litera za nakladatelský čin

Edice Česká poezie a Česká próza nakladatelství Fra

Litera za překladovou knihu

Francisco Delicado: Portrét pěkné Andalusanky (překlad Jiří Holub)

Litera za debut roku

Lenka Elbe: Uranova

Kosmas Cena čtenářů

Václav Dvořák: Já, Finis

Magnesia Blog roku

Miroslav Komínek: Městská policie Přerov

Nejlepší přeloženou literaturou se stal Portrét pěkné Andalusanky od Franciska Delicada v překladu Jiřího Holuba, Cenu čtenářů obdržel Václav Dvořák za knížku Já, finis a Blogem roku se stal ten od Městské policie Přerov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám