Hlavní obsah

Vítězi pandemie jsou Ostraváci na mizině

Co se stane, když se zavřou divadla? Někteří herci začnou šít roušky, jiní začnou prodávat v supermarketech, další vsadí na to, co umí: na hraní. V době pandemie vysílali umělci stovky streamů, co se týče sledovanosti ovšem zvítězil jediný: seriál sKORO NA mizině ostravského Divadla Mír. Dokázal vydělat stovky tisíc korun.

sKORO NA mizině, teaser 2. epizoda

 
Článek

První díl se na YouTubu objevil 22. dubna. Od té doby nasbíral více než půl milionu zhlédnutí. Druhý díl tam visí týden a dávno překonal stotisícovou diváckou hranici. Za úspěšným seriálem stojí režisér Vladimír Skórka, který má s kolegy za sebou i jiné úspěšné on-line projekty, například Lajnu.

Vladimír Skórka: Někdo nám poslal i deset tisíc

Foto: archiv tvůrců filmu

Režisér Vladimír Skórka a herec Jiří Langmajer.

Kdy vás projekt napadl?

S tímhle nápadem přišel střihač Matěj Jankovský. Přišel na něj ve sprše, co mi tedy říkal. Chtěl udělat něco pro herce, se kterými pořád děláme a kteří v době karantény neměli do čeho píchnout, nemají peníze. Ten nápad jsme pak rozvinuli se scenáristou Martinem Šimíčkem a později i s Michalem Suchánkem, který se nabídl, že nám s tím pomůže.

Jak rychle se psal scénář prvního dílu?

Bylo to strašně rychlé. Od námětu k definitivní verzi scénáře nám to zabralo týden, což je poměrně málo. Když to chcete mít dobré.

Jak dlouho pak trvala jeho výroba?

Po týdenním psaní scénáře jsme další týden dělali všechny nezbytné přípravy na natáčení, včetně domlouvání se s herci. Pak se jeden den natáčelo. V případě prvního dílu tedy šlo o dva intenzivní pracovní týdny, které jsme mu věnovali. Následovalo zhruba dalších pět dnů ve střižně, pak se vše dobarvovalo…

Foto: Instagram.com/skoronamizine/

Štěpán Kozub

Kolik jste zatím vydělali?

První díl vydělal 320 tisíc korun. Vydělává i druhý díl, ovšem již míň. Směřujeme ke třetímu. Zatím ke všemu přistupujeme na základě dobrovolnosti. Lidé nám svými příspěvky umožňují také další výrobu seriálu, jde do ní asi třetina z vybraných peněz. Zbytek výdělku se rozděluje mezi herce a štáb, který dělal zadarmo jen první díl.

Prozradíte mi průměrnou sumu, kterou vám jeden člověk přispěje?

Tohle vám z hlavy neřeknu, protože si to nepamatuju. Co mě ale zaujalo, je to, že některé částky byly zpočátku opravdu vysoké, až nečekané, opravdu potěšující. Někdo nám poslal i deset tisíc korun. Další pět tisíc korun. Podobné sumy nám poslalo asi deset lidí. A je hezké vědět, že diváci na herce myslí, i když se nedaří. Běžnější zaslané sumy byly ovšem mnohem, mnohem nižší. Padesát, osmdesát korun. A samozřejmě, teď již chodí příspěvky menší než před několika týdny.

Foto: Instagram.com/skoronamizine/

Robinka hraje Robin Ferro.

Zmínil jste, že bude i třetí díl. Skončí jím seriál?

Chtěli bychom třetí díl ještě natočit, pak se uvidí, co bude dál. Buď lidé budou ochotní s námi uzavřít nějakou novou dohodu, budou chtít další díly a budou ochotní na ně přispívat, nebo to celé ukončíme a zbylé peníze nějak dorozdělíme mezi sebou.

Foto: Instagram.com/skoronamizine/

Režisér Vladimír Skórka a herec Jiří Langmajer.

Největší hvězdou projektu je Jiří Langmajer. Proč jste obsadil zrovna jeho?

Jirka je můj kamarád. A taky herec, o němž se dá říci, že je u nás velká hvězda. Věděl jsem navíc, že když ho oslovím, do projektu půjde i v punkovějších podmínkách. Navíc ta role, kterou si zahrál, mu typově sedí a ještě něco podobného nehrál. Má v ní něco ze sebe, zároveň paroduje svět „pražských velkých herců“.

Anketa

Karanténu jsem si krátil/a
Sledováním filmů a seriálů
12,6 %
Čtením dobré knihy
5,9 %
Posloucháním hudby
3,6 %
Kombinací výše zmíněných aktivit
19,1 %
Ničím z výše zmíněného
58,8 %
Celkem hlasovalo 1013 čtenářů.

sKORO NA mizině

  • V seriálu se představují nejen herci ostravského Divadla Mír v čele s úspěšným a osobitým seskupením Tři tygři. Moravskou část doplnil Jiří Langmajer s Adélou Gondíkovou, Jana Bernášková s manželem Rudolfem Merknerem a Michal Suchánek a Petr Kolečko.
  • Zhlédnutí dílu je zdarma. Diváci ale mohou i zasílat libovolné částky na podporou divadelníků a natočení dalších epizod, a to na účet 4211306729/6800.

Reklama

Související témata:
Vladimír Skórka
Seriál sKORO NA mizině

Související články

Výběr článků

Načítám