Hlavní obsah

Vinnetou přijede na mladoboleslavský festival

Právo, Radek Plavecký

Sedmý ročník Festivalu evropských filmových úsměvů v Mladé Boleslavi bude mít speciálního hosta. Z Paříže přiletí představitel Vinnetoua Pierre Brice na slavnostní zahájení přehlídky evropských komediálních snímků 5.září. Festival potrvá do 11.září a představí se na něm 8 zahraničních a 6 českých filmů. Prezidentkou letošního ročníku je Halina Pawlowská.

Foto: Profimedia.cz

Pierre Brice ve své nejslavnější roli - jako náčelník Apačů Vinnetou.

Článek

„S prezidentstvím má naše rodina zkušenosti. Můj nejstarší strýček byl v roce 1917 asi 6 týdnů prezidentem svobodné Zakarpatské Ukrajiny a později i tatínek byl čekatelem na tuto funkci. Vždy to ale dopadlo špatně, tak doufám, že teď to se mnou dopadne lépe,“ podotkla Halina Pawlowská, kterou organizátoři v čele s ředitelem festivalu Janem Kudělou vybrali pro její specifický, decentní humor.

„Zpestřením festivalu bude také křest knihy Jiřího Krytináře Letím vzhůru. Kmotrou mu bude Květa Fialová,“ doplnil Kuděla další informace o nastávajícím svátku komedií, který se uskuteční tradičně v mladoboleslavském Škoda Auto muzeu. V porotě usedne za české filmaře režisérka Irena Pavlásková. Spolu s dalšími čtyřmi kolegy bude rozhodovat o 7 cenách, diváci také budou moci vybrat vlastního vítěze.

Speciální cena Václavu Vorlíčkovi

Speciální cena Za všechny filmové úsměvy bude letos udělena režiséru Václavu Vorlíčkovi. Také zmíněný představitel nejznámějšího indiánského hrdiny si odnese cenu. „Jen ještě nevíme, jak se bude jmenovat,“ podotkl Kuděla s tím, že vzhledem k výrobě už mají organizátoři nejvyšší čas něco vymyslet.

Vstupné na festival zůstává stejné jako v minulých ročnících, tedy 30 korun na jedno představení. Vstupenky je možné kupovat v Muzeu Škoda Auto nebo v Informačním centru Mladé Boleslavi.

V rámci doprovodného programu se koná v mladoboleslavské výstavní síni Templ prodejní výstava obrazů Františka Ringo Čecha, připraveny jsou i autogramiády.

Soutěžní snímky
Líbáš jako Bůh (ČR)Není pomoc jako pomoc (Rus.)
Sněženky a machři po 25 letech (ČR)Trefa (Maďar.)
František je děvkař (ČR)Pětidenní švindl (Litv.)
Vy nám taky, šéfe! (ČR)Happy-Go-Lucky (GB)
Veni, Vidi, Vici (ČR)Vypadá to jako nehoda (Špaň.)
Peklo s princeznou (ČR)Robert Zimmermann propadl lásce (Něm.)
První hvězda (Franc.)Ideální mládenec pro mou dívku (Pol.)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám