Hlavní obsah

VIDEO: Praha podpořila festival graffity Names Fest

– PRAHA

Graffiti už není takovým nepřítelem představitelů Prahy jako dříve. Město dokonce podpořilo festival graffiti a pouličního umění Names Fest, který v Praze začíná v úterý. Akce chce lidem ukázat, že graffiti je specifickým uměním, které má výrazné sdělení, a jestliže mají své právo na život billboardy s reklamou a politikou, má je i graffiti.

Článek

Městští úředníci zřejmě zvolili taktiku: raději povolit tam, kde chceme, než odstraňovat nápisy a kresby z míst, kde se nám to nelíbí. Tvrdí, že chtějí "najít s autory graffiti nějakou koexistenci". "Vnímáme to tak, že se to nedá úplně zastavit, a proto město v minulosti pro pouliční umělce vyčlenilo plochy," řekl Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.

"Graffiti je umění, na tom se shodneme," říká Schreib. Zároveň ale dodává: "Jiná věc je jeho aplikace. Praha bude nadále sankcionovat nelegální graffiti." Jenže právě "aplikace" je důležitá podstata graffiti - pokud by takzvaný writter tvořil svá díla jen doma do bloku, nikdo by se o nich nedozvěděl. A společenský ohlas je to, o co autorům v tomto případě jde víc než v jiných uměleckých či sociálních projevech.

Graffiti totiž neupozorňují jen na svého autora. Jsou výkřikem, vztyčeným prstem ukazujícím na něco, co se nelíbí mnohým obyvatelům měst, říkají pořadatelé festivalu. Autoři graffiti bojují často proti politické zvůli i proti tomu, aby se z měst stávaly sterilní turistické skanzeny nebo dálnice pro projíždějící auta.

Praha poskytla legální zóny

Pro Names Fest nabídla Praha pořadatelům několik legálních zón, také dopravní podnik poskytl několik ploch především u metra. Nejvíce volného prostoru pro nová díla ale dali pořadatelům k dispozici soukromí vlastníci. Firmy či developeři totiž začali nacházet v graffiti způsob své prezentace, malby na zdech se využívají i pro reklamu nebo jiné kampaně. V Praze nedávno umělci takto podpořili Amnesty International v jejich boji za dodržování lidských práv v Číně.

V hlavním městě vzniklo několik legálních ploch, například zeď podél Strakonické ulice u Barrandovského mostu nebo jiná v Modřanech. Magistrát prý už další povolená místa zřizovat neplánuje, poskytují je ale jednotlivé městské části, zejména ty sídlištní. Na místech, kde se městským úředníkům graffiti nelíbí, však proti kresbám bojují. Podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka bude tato čtvrť důsledně nechtěné graffiti umývat. To, že se tvůrci nemohou svými díly pochlubit, je od další tvorby odradí, věří mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám