Hlavní obsah

Vendulka má draka v knize Rowlingové

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová kniha spisovatelky Joanne K. Rowlingové Ikabog vyšla v českém překladu s třiceti čtyřmi obrázky českých dětí, které uspěly v soutěži vyhlášené nakladatelstvím Albatros. Jednou z úspěšných ilustrátorek je třináctiletá Vendula Gelnarová z Kopřivnice. Nakreslila draka.

Foto: Albatros

Obrázek Venduly Gelnarové v knize Ikabog.

Článek

„Měla jsem velkou radost, protože to bylo poprvé, co jsem uspěla v nějaké soutěži,“ řekla Právu mladá výtvarnice, která se prosadila v soutěži vyhlášené nakladatelstvím Albatros.

Její maminka Renata Gelnarová řekla, že velikou zásluhu na tom má učitelka její dcery z víceletého gymnázia ve Frenštátu pod Radhoštěm Vladimíra Švarcová. Ta si přečetla výzvu Albatrosu, který na svém webu postupně zveřejňoval kapitoly z nové knihy, aby se děti mohly inspirovat.

Radost mají všichni ve škole

„Paní učitelka řekla studentům, aby popřemýšleli, přečetli si úryvky z knihy a na jejich základě vymysleli obrázek. Ve škole je v září rozpracovali a do konce října dodělávali doma,“ vyprávěla Renata Gelnarová.

Vendule podle jejích slov moc dlouho netrvalo, než přišla na nápad nakreslit draka. „Vlastně mě to napadlo hned, jak nám to učitelka ve škole oznámila,“ řekla.

Novou knihu ještě doma nemají, ale velkou radost ano. V celé škole. „Oslavili jsme to přes online hodiny, protože to teď jinak nejde. Naše učitelka na výtvarku byla moc šťastná, protože z naší třídy se do knihy dostalo pět obrázků a ze školy třináct,“ sdělila.

„Oznámení, že se dceřin obrázek dostal do výběru, přišlo jeden podvečer mailem. Otevřely jsme ho až večer, když jsem se vrátila z práce. Vendulka byla nadšená a já také,“ vzpomínala Renata Gelnarová.

Oblíbený Harry Potter

Ikabog nebyla první kniha J. K. Rowlingové, se kterou se rodina Gelnarových seznámila. V její knihovně má své místo Harry Potter.

„Děti si ho četly se starší dcerou, mají ho v oblibě doteď. Dokonce ho mají jako povinnou četbu i ve škole. Takže je Rowlingová pořád provází,“ smála se Renata Gelnarová.

Ohromující množství a kvalita obrázků

České děti ve věku od šesti do třinácti let vytvořily na pět set ilustrací, z nichž pak bylo vybráno čtyřiatřicet. Jejich tvůrci dostanou výtisk nové knihy a také možnost vybrat knihovnu, které bude věnován finanční dar 2000 korun na podporu čtení.

„Množství i kvalita obrázků, které do soutěže dorazily z celé republiky, nás doslova ohromily. Bylo jasné, že malí ilustrátoři četli text skutečně pečlivě a mnozí předvedli takřka profesionální práci. Vybrat třicet čtyři ilustrací nebylo vůbec snadné a mnohokrát jsme při rozhodování zalitovali, že se jich do knížky nevejde víc,“ řekl Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros.

Reklama

Výběr článků

Načítám