Hlavní obsah

Ve věku 91 let zemřel významný maďarský režisér Makk

Ve věku 91 let zemřel maďarský režisér Károly Makk, který byl uznáván v Maďarsku i ve světě, kde získal několik ocenění. Informovala o tom ve středu agentura MTI s odvoláním na Szechényiho akademii literatury a umění. Šest jeho filmů bylo nominováno na Zlatou palmu filmového festivalu v Cannes.

Foto: Profimedia.cz

Zleva maďarský režisér Károly Makk, izraelský režisér Amos Gitai, americká herečka Geraldine Chaplinová, španělský režisér Javier Martín-Domínguez a ruský režisér Nikolaj Dostal v Moskvě v roce 2011

Článek

Na Zlatou Palmu byly nominovány Makkovy snímky Liliomfi (z roku 1954), Dny čekání (1971), Kočičí hra (1972), Počestná noc (1977), Jiný pohled (1982) a Poslední rukopis (1987).

Hlavní ocenění Makk v Cannes nikdy nezískal, ale Dny čekání tu dostaly cenu poroty. Tento film, založený na dvou povídkách Tibora Déryho Láska a Dvě ženy, se podle MTI stal jedním z nejvýznamnějších děl maďarské kinematografie a loni byl v Cannes uveden znovu. Jeho děj je zasazen do doby stalinského režimu Mátyáse Rákosiho z let 1949 až 1956 v Maďarsku.

Rodák z Berettyóújfalu u Debrecínu úspěšně střídal veselohru s dramatem, komedii se závažným společenským poselstvím, psychologickou studii s aktuální kritickou reportáží, minulost se současností. Natočil přes 15 celovečerních hraných filmů pro kina, snímky pro televizi, inscenace a dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám